PST åpner etterforskning av Bastian Vasquez

Etter Irak-video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): PST har besluttet etterforskning av Bastian Vasquez i forbindelse med publisert videomaterialet, melder PST selv tirsdag formiddag.

- PST har åpnet etterforskning av Bastian Vasquez, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet at PST drøftet saken med Det nasjonale statsadvokatembetet før de innledet etterforskning. Vasquez er siktet etter straffelovens §147b - det vil si terror og deltagelse eller støtte til en terrororganisasjon.

Dagbladet forteller i dag historien om Vasquez, som også er kjent under sine islamske aliaser Abu Safiyyah og Mohammad Jundullah. Han oppholder seg ifølge Dagbladets kilder sammen med en annen norsk statsborger i de krigsherjede landene Syria og Irak, sammen med terrorgruppa ISIL - terrorgruppa som al-Qaida anser som for brutal.

Drepte flere Det var i går at videoen som er produsert av den fryktede terrorgruppa ISIL, ble kjent i norsk presse. I videoen
viser Vasquez fram utbrente og forlatte irakiske militære kjøretøy, og en rekke effekter fra irakiske militæruniformer. Utstyret ligger i en forlatt grensepost, og Vasquez forteller hvordan ISIL har drept de fleste som oppholdt seg ved grensestasjonen.

- Vi drepte de fleste som var her, noen stakk av og resten har vi tatt som krigsfanger, sier Vasquez.

- De irakiske soldatene løp som feiginger, sier skiensmannen - som fnyser når han uttaler ordet «soldater». Han latterliggjør også USAs rolle i Midtøsten.

Holder fanger Filmen viser også en fengselscelle med mellom ti og tjue menn samlet - de fleste av dem sjiamuslimer. Videoen avsluttes med at opprørere iført amerikanske uniformer legger ut eksplosiver og sprenger en politistasjon i lufta.

Mens politistasjonen går i lufta står Vasquez og smiler fra bak en forlatt politibil.Ut fra videoen er det ingen tvil om at Vasquez har oppholdt seg i Irak.

Problemet er at ingen med sikkerhet vet om den chilenske konvertitten med norsk statsborgerskap har deltatt i krigshandlinger, eller om han har en annen rolle i ISIL.

Truet Jens og Jonas Fra før er skiensmannen med etnisk chilensk bakgrunn tiltalt for å ha laget en trusselvideo der han truer Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon.

Men da tiltalen skulle forkynnes var Bastian Vasquez, som er en av dem PST frykter mest, sporløst forsvunnet.

Vasquez var en av de første med norsk tilknytning som reiste til Syria og sluttet seg til opprørerne.

Ingen kontakt Advokat John Christian Elden er forsvarer for Bastian Vasquez.

Elden skulle forsvare ham da straffesaken mot den etniske chileneren skulle for retten etter videoen med trusler mot mot kronprins Haakon, daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre og statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg har ikke hatt kontakt med min klient og vet ikke hvor han oppholder seg, sa advokat Elden til Dagbladet i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer