PST avgir rapport før helgen

Og justisministeren orienterer trolig ikke før over helga.

UNDER PRESS: Justisminister Knut Storberget kommer trolig til å redegjøre om overvåkingssaken i Stortinget neste uke. For sent, mener Stortingets visepresident. Foto: Scanpix / Aleksander Andersen.
UNDER PRESS: Justisminister Knut Storberget kommer trolig til å redegjøre om overvåkingssaken i Stortinget neste uke. For sent, mener Stortingets visepresident. Foto: Scanpix / Aleksander Andersen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget (Ap) er i ferd med å få svar på sine spørsmål i den såkalte ambassadesaken. Men han vil neppe rekke å orientere Stortinget før til uka.

- Vår rapport vil bli oversendt justisministeren så snart den er ferdigstilt. Vi håper det vil skje i løpet av uka, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til NTB.

Redegjørelsen skal blant annet gi svar på om Politiets sikkerhetstjeneste kjente til overvåkingsarbeidet som tidligere politi- og forsvarsansatte skal ha utført for den amerikanske ambassaden i Oslo.

Etter det NTB forstår vil ikke PST motsette seg at rapporten blir offentliggjort. Justisminister Knut Storberget (Ap) har selv sagt at prinsippet om meroffentlighet bør praktiseres i denne saken.
Orienterer til uka Justisministeren vil også motta rapport fra Politidirektoratet før helgen. Denne skal svare på politiets eventuelle kjennskap til og befatning med ambassadeovervåkingen.

- Jeg ønsker å bringe så mange fakta som mulig på bordet. Det er ikke forbudt for tidligere politifolk å ta en sivil jobb ved en ambassade, men det er forbudt å bryte norsk lov. På norsk jord skal norsk lov følges, sier Storberget.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) sier justisministeren sannsynligvis vil orientere Stortinget om overvåkingssaken i neste uke.

- Justisdepartementet regner med at de tirsdag, senest torsdag i neste uke, skal kunne ha svar som gjør det mulig for Storberget å gi en redegjørelse for Stortinget, sier han til TV 2.

- For lang tid Stortingets visepresident, Frps Øyvind Korsberg, mener Storberget burde ha møtt i Stortinget på et langt tidligere tidspunkt.

- Jeg reagerer på at det tar så lang tid før regjeringen redegjør for Stortinget i en så alvorlig sak. Det kan være en spekulasjon om at noen ønsker at det skal gå litt tid før regjeringen kommer til Stortinget, fordi det kan ligge mye alvorlig informasjon i den informasjonen Stortinget kommer til å få, sier Korsberg, til TV 2.

Frp-politikeren mener Stortinget burde blitt informert umiddelbart i en sak der ulovlig overvåking blir antydet.

- Vi kan ikke holde oss orientert gjennom å lese aviser og se på TV, vi må forholde oss til statsråden, sier han.

(NTB)

PLANLEGGER REDEGJØRELSE: Infomasjonssjef i PST, Martin Bernsen.  Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET
PLANLEGGER REDEGJØRELSE: Infomasjonssjef i PST, Martin Bernsen. Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET Vis mer