Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST avventer situasjonen – fortsatt sannsynlig med forsøk på terrorangrep i Norge

PST endrer foreløpig ikke trusselbildet i Norge.

AVVENTER SITUASJONEN: PST sier at de foreløpig ikke endrer trusselbildet i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix
AVVENTER SITUASJONEN: PST sier at de foreløpig ikke endrer trusselbildet i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vurderingen om at det er sannsynlig at noen vil forsøke å gjennomføre et angrep her i landet, gjelder fortsatt.

- Vi følger situasjonen i London og England for øvrig veldig tett nå, men det er for tidlig å si om det som har skjedd vil endre vår vurdering av trusselbildet i Norge, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

LIVREDD: Den 23 år gammel servitøren Alex Martinez jobbet på restauranten som terroristene oppsøkte da de begynte å knivstikke. Martinez hørte skrik og skudd mens han gjemte seg i en søppeldunk for å unnslippe terroristene. Video: Scanpix Vis mer

- Det pågår nå en omfattende etterforskning i Storbritannia som ennå er helt i startfasen. Det vil nok ta noe tid før britisk politi får avklart identiteten til de som gjennomførte angrepet og de angriperne eventuelt har forbindelser til, sier Hugubakken.

Høyt trusselnivå

Han sier PST nå samler all informasjon og er i tett dialog med partnere internasjonalt for å få et godt grunnlag for å vurdere trusselbildet i Norge.

- Men vi ligger allerede på et relativt høyt nivå. Trusselnivået fra april hvor vi vurderte det som sannsynlig at det kan komme et forsøk på et terrorangrep i Norge, står seg fortsatt. Deler av terrorplanverket er aktivert i samarbeid mellom PST og politiet, sier Hugubakken.

Han sier det erfaringsmessig fort går et døgn eller to etter en terroraksjon før norsk politi har nok informasjon til at de kan gjøre en vurdering av trusselbildet. PST oppjusterte trusselnivået etter terrorangrepet i Stockholm 7. april for en periode for to måneder.

Mens PST før Stockholm-angrepet vurderte det som «mulig» at Norge kunne bli utsatt for terror i 2017, opplyste PST-sjef Benedicte Bjørnland 9. mai at utviklingen den siste tiden har skapt en rekke usikkerhetspunkter som medfører at vurderingen oppjusteres til «sannsynlig».

Uendret i Danmark og Finland

Foreløpig holdes trusselnivået også i Danmark og Finland på samme nivå som før angrepet.

- Vi har en forhøyet beredskap, men det har vi hatt en stund, sier vaktsjef Henrik Brix hos Københavns politi til Ritzau.

Det danske sikkerhetspolitiet PET har så langt ikke uttalt seg om saken.

I Finland uttalte sikkerhetspolitiet etter angrepet i Manchester at trusselnivået fra november blir stående. I denne vurderingen heter det at det er en forhøyet risiko for angrep fra terrorister som handler alene.

(NTB)

LIVREDDE: I videoen hører du flere skudd bli avfyrt, før mennesker begynner å løpe for livet. Amatørvideoen er filmet fra en leilighet i nærheten av Borough Market da politiet skal ha aksjonert. Video: AP Vis mer Vis mer
Hele Norges coronakart