UENIGE OM FUNN: Aftenposten hevder å ha avdekket en rekke IMSI-fangere i Oslo, men PST avviser nok en gang Aftenpostens funn. Foto: Monica Strømdahl
UENIGE OM FUNN: Aftenposten hevder å ha avdekket en rekke IMSI-fangere i Oslo, men PST avviser nok en gang Aftenpostens funn. Foto: Monica StrømdahlVis mer

PST avviser falske basestasjoner i Oslo

Kritisk til Aftenpostens kilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste står på sitt og avviser bestemt at det er grunnlag for å si at falske basestasjoner i Oslo har avlyttet mobiltelefoner i Oslo sentrum.

Etter at Aftenposten har fått kvalitetssikret sine funn fra desember i fjor om at såkalte IMSI-fangere var utplassert flere steder i Oslo, svarer PST at ikke er noe i deres etterforskning som tilsier det samme.

- PSTs etterforskning har ikke avdekket funn av IMSI-catchere i materialet Aftenposten har presentert. Vi stiller oss kritiske til kompetansen firmaet som har gjennomført målingene og laget rapportene har til å avdekke IMSI-cathere, skriver seniorrådgiver Siv Alsén i PST onsdag.

Aftenposten skrev i desember i fjor at såkalte IMSI-fangere, som kan overvåke mobiltrafikk, var utplassert flere steder i Oslo - blant annet ved Stortinget, Statsministerens kontor og Forsvarsdepartementet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener derimot at det ikke var noen spor etter mobilovervåking.

- Vi vil påpeke at innholdet i tidligere mottatte rapporter baserer seg på mangelfullt informasjonsgrunnlag, på feiltolkninger av egne målinger og for lite kompetanse på området generelt, skriver PST.

Det vises til at målingene kun er utført i 2G-nettet og ikke i 3G- og 4G-nettet hvor mesteparten av kommunikasjonen foregår i Oslo sentrum. PST sier de har også ettergått Aftenpostens funn i Myntgata på Akershus i Oslo, men konkludert med at verdiene som er funnet er ugyldige.

(NTB)