<strong>FRP-POLITIKER:</strong> Tor André Johnsen.  Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB scanpix
FRP-POLITIKER: Tor André Johnsen. Foto: Mimsy Møller / Samfoto / NTB scanpix Vis mer

- PST ba Frp-representant trappe ned Russland-kontakt

Ifølge VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har i to møter med Frps stortingsrepresentant Tor André Johnsen rådet ham til å kutte kontakten med navngitte personer ved den russiske ambassaden, skriver VG.

Ifølge VG mente PST at Johnsen hadde for tett sosial omgang med det de mener er russiske etterretningsoffiserer.

Bekymringen ble til slutt så stor at de ba om et møte med Johnsen på Stortinget, og det var her han ble rådet til å kutte kontakten med personer som ble identifisert som russiske etterretningsoffiserer som befinner seg i Norge under dekke av å være diplomater.

PST anbefalte videre at dersom Johnsen likevel ønsket å opprettholde kontakten, burde dette skje åpent i Stortinget på dagtid, ikke i sosiale sammenhenger som på restauranter eller i privat regi.

Johnsen opplyste på sin side til både PST og stortingskolleger at han var uenig i rådene og at han ikke hadde til hensikt å følge dem. Siden PST kunne fastslå at Johnsen ikke fulgte rådene i praksis, gjentok PST rådene i et nytt møte med Frp-representanten.

PST ønsker ikke å kommentere om de har vært i kontakt med Johnsen, men sier de har hatt flere tilfeller hvor de har advart stortingsrepresentanter mot sosial omgang med ambassadeansatte.

- Jeg har ingen ting å skjule og har ikke gjort noe ulovlig. Jeg har kun åpen og offisiell kontakt med andre nasjoner og ambassader, på et lavere politisk nivå, i regi av mitt verv som stortingsrepresentant, skriver Johnsen i en generell kommentar til avisen.

Parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik, sier til NRK at partiet alltid skal følge råd fra PST. Han bekrefter at han snakket med Johnsen og at han jevnlig har møter med PST. Hva som har blitt formidlet her, vil han riktignok ikke gå inn på.

- Hva som inngår i disse møtene, forblir hos oss. Det som er internt, forblir internt.

Han vil heller ikke si om partiet har reagert overfor Johnsen.

På spørsmål om man det er grunn til å være varsom med den typen kontakt Johnsen har hatt med russerne, svarer Nesvik:

- Så vidt jeg vet, er det flere som har hatt møter. Det er viktig å opprettholde kontakt med forskjellige land der man kan få ulike synspunkter, men i den situasjon vi står, skal man selvsagt være varsom.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer