Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST bekrefter at Kadhafis sykepleier er i Norge

Sikkerhetstjenesten har blitt orientert av UDI. NOAS mener hun kan ha rett på asyl i Norge.

I NORGE: Galyna Kolotnytska befinner seg i Norge, bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste overfor Dagbladet. Her er hun avbildet utenfor leilighetsbygget hun bodde i Ukraina. Foto: Reuters/Konstantin Chernichkin/Scanpix
I NORGE: Galyna Kolotnytska befinner seg i Norge, bekrefter Politiets sikkerhetstjeneste overfor Dagbladet. Her er hun avbildet utenfor leilighetsbygget hun bodde i Ukraina. Foto: Reuters/Konstantin Chernichkin/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har blitt orientert om at den mye omtalte Galyna Kolotnytska (38) - oberst Muammar Kadhafis ukrainske sykepleier - har søkt asyl i Norge. 38-åringen befinner seg på Refstad asylmottak på Sinsen i Oslo.

- Vi har blitt orientert av norske utlendingsmyndigheter at hun har søkt asyl i Norge. Jeg kan ikke utdype mer enn det, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til Dagbladet.

- UDI orienterer PST om alle personer vi bør kjenne til på samme måte som at vi orienterer UDI og politiet om relevante saker, sier Hugubakken videre.

Den ukrainske sykepleier ble verdenskjent fordi hun omtales som Kadhafis «yppige blondine» i ambassade-lekkasjene fra Wikileaks. 

Den libyske statssjefen var angivelig svært avhengig av henne, og hun var med ham på alle reiser.

Avisa VG omtalte saken først i dag, men har ikke fått den bekreftet fra åpne kilder. Hun skal i går ha sittet i avhør med Politiets Utlendingsenhet (PU). Hun skal der ha informert om hvem hun var og at hun hadde jobbet som sykepleier for Kadhaffi.

I februar i år forlot Kolotnytska Libya og dro til Kiev, ifølge familien.

Kan ha rett på asyl Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS tror ikke at Kolotnytska ikke vil bli lenge på Refstad asylmottak på Sinsen i Oslo.

- Som regel oppholder asylsøkere seg bare en kort til på transittmottakene. Her må de delta i et asylintervju og gjennomgå en helseundersøkelse. Deretter blir asylsøkerne videresendt til ventemottak rundt i landet.

Hvilke ventemottak asylsøkerne sendes til, er som regel helt tilfeldig.

- Men det kan ha en betydning om hun søker om politisk asyl, sier Austenå.

Kolotnytska kan ha rett på asyl i Norge, ifølge Austenå.

- Dersom hun med den informasjonen hun sitter på, blir sett på som en fare for Kadhafi, vil spørsmålet bli om hun har rett på asyl andre steder enn i Ukraina, sier Austenå.

Hun vi verken bekrefte eller avkrefte om NOAS har vært i kontakt med Kolotnytska, eller om de vil hjelpe henne i den videre asyl-prosessen - og viser til taushetsplikten.

JOBBET TETT MED KADHAFI: Den ukrainske sykepleieren Galyna Kolotnytska (5. fra høyre) var med den libyske lederen på alle reisene han foretok seg. Foto:  Reuters/Segodnya Newspaper/Scanpix
JOBBET TETT MED KADHAFI: Den ukrainske sykepleieren Galyna Kolotnytska (5. fra høyre) var med den libyske lederen på alle reisene han foretok seg. Foto: Reuters/Segodnya Newspaper/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media