VARSLING: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ber helsearbeidere varsle om pasienters drapstanker. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
VARSLING: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ber helsearbeidere varsle om pasienters drapstanker. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

PST ber helsearbeidere varsle om drapstanker

Taushetsplikten kan sette en stopper for det, sier sykepleierne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsearbeidere - leger, psykologer og sykepleiere - må varsle PST om personer de har kontakt med som ønsker å ta liv, er oppfordringen fra sikkerhetspolitiet.

- Dagens samarbeid er ikke godt nok, sier informasjonssjef Martin Bernsen til Vårt Land.

Han sier at PST opplever at helsearbeidere ikke vil dele informasjon om personer som har drapstanker rettet mot myndighetspersoner.

Loven PST drar særlig fram en offentlig utvalgsrapport når de snakker om det manglende samarbeidet: Rapporten «Drap i Norge i perioden 2004-2009», fra 2010, avdekker at opplysningsplikten ikke blir brukt.

Helsepersonelloven sier nemlig at politi og brannvesen skal varsles «dersom dette er nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom».

- Skal vi klare både å forebygge og forhindre, må vi få informasjon fra helsearbeidere, PST klarer ikke jobben alene, sier informasjonssjef Bernsen i PST.

Balanserer I Sykepleierforbundet avviser ikke nestleder Solveig Bratseth PSTs ønske om varsling.

- Men sykepleiere skal balansere to hensyn - taushetsplikt og meldeplikt. Folk må ikke bli redde for å søke helsehjelp i frykt for at politiet skal bli koblet inn. Det handler om tillit.

Bratseth tror taushetsplikten ofte settes foran meldeplikten når det blir snakk om varsling. Men hun understreker at kravet i helsepersonelloven ikke kan overses.

(NTB)