PST ber om hjelp fra kripos i terroravhør

Tør ikke snakke med de terrorsiktede på egen hånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe av det første Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjorde da de overtok saken fra Oslo politidistrikt var å innse sin egen begrensning. Etaten som har fulgt de fleste steg den antatte hovedmannen har tatt siden midten av juni, har ikke selv erfaring nok til å ta de viktige avhørene av den norsk-pakistanske hovedmannen (29) og nordmannen (26). Dermed ringte de sine kollegaer i Kripos for å be om hjelp, og fikk låne to avhørseksperter.

-  Jeg bekrefter at vi har bedt om bistand fra Kripos, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST.

Kilder i Kripos legger ikke skjul på at det er PSTs manglende erfaring med å føre straffesaker som er årsaken til at de ber om hjelp. Det hemmelige politiet i Norge har nemlig ikke ført en eneste sak fram til retten de siste 20 åra.

Nokas

Etter det Dagbladet erfarer, er det den erfarne Kripos-avhøreren Sigbjørn Fevang som skal sitte ansikt til ansikt med de terrorsiktede, og forsøke å få dem til å fortelle så mye som mulig. De første avhørene av nordmannen (26) er avtalt denne uka hos Kripos.

PST vil selv ta seg av avhørene av de to som ifølge siktelsen har de mindre sentrale rollene i terrorplanen. De har avtalt sitt første avhør med norsk-pakistaneren (28) denne uka.

Nekter

Men PST har fått trøbbel med norsk-tyrkeren (28), som de mener satt i Torshovparken og ringte med hovedmannens mobiltelefon mens skuddene smalt i veggen til jødiske synagogen i Bergsstien i Oslo. For enda han har den minst alvorlige siktelsen mot seg, har han fått de tyngste fengselsforholdene av de fire.

-  Han sitter på isolat på Ila, og vi har nektet å gå i avhør før han får ordentlige fengselsforhold, sier advokat Vegard Aaløkken som representerer mannen.

Han understreker at de har en god dialog med politiet.

-  Det er ikke ledig plass andre steder enn på isolatet, men i fengslingskjennelsen står det at han skal sitte på brev- og besøkskontroll, og ikke på isolat, sier Aaløkken.