PST ber om utvidet fullmakt til avlytting

Vil gjøre det uten å måtte gå veien om domstolene på forhånd.

POLITIETS SIKKERHETSTJENESTE: PST ønsker å utvide fullmakten om avlytting og husransakelser. 

Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
POLITIETS SIKKERHETSTJENESTE: PST ønsker å utvide fullmakten om avlytting og husransakelser. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste vil ha økt adgang til å bruke skjulte tvangsmidler som avlytting og husransakelser - uten å måtte gå veien om domstolene på forhånd.

Forslaget inngår i Justisdepartementets høringsnotat om endringer i terrorlovgivningen. Det nasjonale statsadvokatembetet er kritisk til ønskene fra PST.

- Den såkalte hastekompetansen til PST-sjefen er i dag veldig begrenset. Nå ber man om nye mer. Prinsipielt mener vi det er en fordel med legalitetskontroll i forkant. Det kan hende PST har gode grunner for sitt forslag, men det bør i alle fall grunngis bedre, sier statsadvokat Geir Evanger til NTB.

Begrepet «skjulte tvangsmidler» rommer en rekke inngripende tiltak som kommunikasjonsavlytting, innhenting av telefontrafikkdata samt hemmelig ransaking og beslag.

Tvangsmidler I dag har PST-sjefen kun rett til å beordre bruken av skjulte tvangsmidler ved mistanke om at et attentat er nært forestående. Beslutningen må underlegges domstolsbehandling i løpet av 24 timer. Kravet om rettslig behandling innen et døgn skal stå ved lag, men PST ønsker altså hastekompetansen drastisk utvidet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer