BLE VARSLET: Politiet ufarliggjorde sprengstoffet før de terrormistenkte fikk kloa i det. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
BLE VARSLET: Politiet ufarliggjorde sprengstoffet før de terrormistenkte fikk kloa i det. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer

PST byttet ut bombekjemikalier

Ble varslet da de terrormistenkte forsøkte å kjøpe hydrogenperoksid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): De tre terrorsiktede mennene som i går ble pågrepet i Oslo og Duisburg i Tyskland, hadde kjøpt kjemikalier til å fremstille bomber, men PST byttet stoffet ut med en ufarlig væske, skriver VG.

PST har etter det Dagbladet erfarer jobbet med saken i halvannet år. For ett års tid siden kjøpte de terrorsiktede mennene inn ingredienser til å lage bomber. Men den væsken de kjøpte på apoteket, var på forhånd byttet ut med en ufarlig væske av politiet.

Et av stoffene de terrorsiktede trengte for å lage bomben, er hydrogenperoksid, ifølge VGs opplysninger.

Mennene fikk beskjed på apoteket om at væsken de trengte, måtte bestilles. Da de siktede kom tilbake og hentet hydrogenperoksidet de trengte, hadde PST byttet ut stoffet med en ufarlig væske som lignet på stoffet de ville kjøpe. Etter at mennene hadde kjøpt inn bombeingrediensene, ble det stille, skriver NTB.

PST har gjort beslag som kan bli fellende i terrorsaken mot de tre pågrepne mennene. Etter det Dagbladet erfarer, er det gjort flere beslag som gjør mistanken svært konkret.

På et tidligere stadium av etterforskningen, oppdaget PST-etterforskere både sprengstoff og annet utstyr som kan knyttes til primitive, men svært ødeleggende bombeladninger, som etter PSTs oppfatning kan knyttes til de siktede.

De tre mennene ble pågrepet i en koordinert aksjon i Oslo-området og den tyske byen Duisburg. I vinter skal de siktede mennene i tur og orden ha kjøpt inn alle ingrediensene som trengs for å lage en eller flere bomber.

PST ønsket å fortsette etterforskningen av de tre, men måtte brått avslutte etter at de ble kjent med at det amerikanske nyhetsbyrået AP ville omtale etterforskningen.

- Vi var tvunget til å gjøre pågripelsene på dette tidspunktet, og det kortet ned tiden vi gjerne skulle hatt til etterforskning før det skrittet ble tatt. Nå må vi jobbe ut fra det vi har, sier PST-sjef Janne Kristiansen til Dagbladet.

PST skal ha hatt flere teorier om hvordan de siktede hadde tenkt å bruke den antatte bomben, En teori er at de siktede skal ha planlagt å smugle bombematerialet ut av landet og bruke det i et annet land. En annen teori er at bomben skulle benyttes i en terrorhandling i Norge.