PST-dokumentene avslører: Jakten på KGBs hemmelige kilder på Stortinget

Under den kalde krigen hadde KGB nesten fritt leide til Stortinget. De pleiet kontakt med kilder som hadde nøkler til graderte dokumenter, fra forsvars- og utenrikskomitéen.

HEMMELIGE DOKUMENTER: To ansatte i Stortinget, en arkivsjef og en sekretær, hadde adgang til det hemmelige arkivet med graderte dokumenter. En russisk korrespondent og en KGB-agent skal ha fått dokumenter fra arkivet.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
HEMMELIGE DOKUMENTER: To ansatte i Stortinget, en arkivsjef og en sekretær, hadde adgang til det hemmelige arkivet med graderte dokumenter. En russisk korrespondent og en KGB-agent skal ha fått dokumenter fra arkivet. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dokumenter fra PST-arkivet viser at overvåkingspolitiet i 1982 mente at statistikksjef Sigurd Mortensen i Oslo kommune var mannen som foret KGB med store mengder dokumenter om norsk utenrikspolitikk på 1960-tallet. Nå har Dagbladet fått tilgang til flere hundre hemmelige PST-dokumenter, som viser etteretningstjenestens jakt på Mortensens hemmelige kilder. Ifølge PST-dokumentene tilstod Mortensen at han var KGB-spion på dødsleie. 25. oktober 1961 dukket sjefarkivar Tor Kindingsland på Stortinget opp i kontorene til Politiets overvåkingstjeneste (POT). Han ville fortelle om egne og bekjentes kontakter med personer fra den sovjetiske ambassaden.

BLACK WEEK!

Les Dagbladet+ til påske for 139,-

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer