PST-dokumenter: Ap-politiker Gunnar Bøe fikk «hemmelige penger» til Nei til EU-bevegelse

KGB skal ha gitt pengestøtte til Nei-bevegelse.

SKAL HA FÅTT PENGER: Dagbladet har tidligere skrevet at KGB skal ha finansiert Nei-siden fra den spede begynnelsen. Ifølge det hemmelige Mitrokhin-arkivet, så var den sovjetiske etterretningsorganisasjonen KGB med på å finansiere «Aksjon mot Fellesmarkedet - de 143». Nå kommer det fram i PST-papirer at Bøe har fått hemmelig støtte til Nei-arbeidet. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK
SKAL HA FÅTT PENGER: Dagbladet har tidligere skrevet at KGB skal ha finansiert Nei-siden fra den spede begynnelsen. Ifølge det hemmelige Mitrokhin-arkivet, så var den sovjetiske etterretningsorganisasjonen KGB med på å finansiere «Aksjon mot Fellesmarkedet - de 143». Nå kommer det fram i PST-papirer at Bøe har fått hemmelig støtte til Nei-arbeidet. Foto: ARBEIDERBEVEGELSENS ARKIV OG BIBLIOTEK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 11. februar 1963 sitter tidligere lønns- og prisminister Gunnar Bøe, en profilert politiker og redaktør fra Norges Kommunistiske Parti, og en kjent akademiker på et hotellrom i KNA-hotellet i Oslo. Det de ikke vet, er at Politiets overvåkingstjeneste lytter til samtalen deres.   «De snakket om en lekkasje fra et kontor. Man hadde fått noe økonomisk støtte til det gamle arbeidsutvalget som skulle være hemmelig (..) men NN (kjent EU-motstander) hadde plapret (...) Dette var visstnok i fjor sommer og det var visstnok Bøe som hadde fått pengene», står det i den hemmeligstemplede overvåkningsrapporten.

Under samtalen mellom de tre, Bøe, NKP-politikeren og akademikeren, gjør de narr av NNs redsel for overvåkning:

«Det ble snakket en del om NN (den profilerte EU-motstanderen). Den besøkende fortalte blant annet at NN flere ganger hadde sagt til ham at "jeg kan ikke si så meget nå, for denne telefonen blir selvfølgelig avlyttet, men jeg kan i alle fall si det og det". Latter», står det i PST-dokumentet.

KGB-støtte Arbeidsutvalget som diskuteres, var utvalget til gruppen «Aksjon mot Fellesmarkedet - de 143», en av Norges første Nei til EU-bevegelser (Fellesmarkedet er det gamle navnet på EU red.anm.).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer