PST er i Kenya og jakter norsk-somalier oppvokst i Norge

Usikkert om mannen i 20-årene er død etter kjøpesenterterroren ved Westgate.

 OVERVÅKNINGSBILDER:  Flere av terroristene som angrep Westgate ble fanget på overvåkningskamera. En talsmann for det kenyanske millitæret navngir fire av terroristene som:  Abu Baara al-Sudani, Omar Nabhan, Khattab al-Kene og Umayr. Foto: AP Photo/ Kenyan Defence forces via Citizen TV.
OVERVÅKNINGSBILDER: Flere av terroristene som angrep Westgate ble fanget på overvåkningskamera. En talsmann for det kenyanske millitæret navngir fire av terroristene som: Abu Baara al-Sudani, Omar Nabhan, Khattab al-Kene og Umayr. Foto: AP Photo/ Kenyan Defence forces via Citizen TV.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har informasjon som gjør at vi på eget grunnlag har startet etterforskning. Jeg kan bekrefte at PST har sendt tjenestemenn til Kenya, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, til Dagbladet.

Dagbladet får bekreftet at to erfarne etterforskere fra PST i kveld landet i Nairobi. De skal jakte på spor etter den norske statsborgeren, av somalisk bakgrunn, som er mistenkt for å være en av hovedmennene bak kjøpesentertragedien ved Westgate.

Minst 72 personer ble drept og 200 ble skadet i det grufulle angrepet. Den somaliske islamistgruppen Al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet.

Oppvokst i Norge Dagbladet kjenner til at norsk-somalieren, som er mistenkt for angrepet, er oppvokst i Norge og mannen skal være i 20-årene. Ifølge kenyanske medier skal han ha reist fra Norge så sent som i august.

Det er usikkert om norsk-somalieren fortsatt er i live eller om han ble drept av kenyanske sikkerhetstyrker.

- Han er enten død eller levende, det skal etterforskningen finne ut, sier Bernsen.

- Har dere fått informasjon, slik norske medier hevder at norsk-somalierene er drept?

 MANGE DØDE:  Minst 72 personer ble drept og 200 ble skadet i det grufulle angrepet. Den somaliske islamistgruppen Al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet. Foto: NTB Scanpix.
MANGE DØDE: Minst 72 personer ble drept og 200 ble skadet i det grufulle angrepet. Den somaliske islamistgruppen Al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for terrorangrepet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Vi har ingen opplysninger som kan si om han er død eller levende, sier informasjonssjefen.

Flere nordmenn involvert Dagbladet har opplysninger som tyder på at flere personer med norsk tilknytning kan ha vært delaktig i terroraksjonen.

- PST kan ikke utelukke at etterforskningen avdekker at flere personer med norsk tilknytning kan være involvert i terroraksjonen i Nairobi, sier Bernsen.

Det lokale politiet i Kenya tror at planleggingen før denne terroraksjonen muligens har foregått i Norge og Kenya. Det melder flere kenyanske aviser i dag.

Det kenyanske politiet skal også ha skrevet brev til den norske ambassaden i Nairobi hvor de søker assistanse for å finne en somalisk flyktning med bostedsadresse i Norge, skriver kenyanske The Star.

 LANGE KAMPER:  Terroren på kjøpesenteret ved Westgate varte i fire dager. Foto: NTB Scanpix.
LANGE KAMPER: Terroren på kjøpesenteret ved Westgate varte i fire dager. Foto: NTB Scanpix. Vis mer