PST erkjenner at åpenhet om trusler er problematisk

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) innrømmer at økende åpenhet om trusler mot Norge kan svekke deres troverdighet.

INNRØMMER: Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, innrømmer at økende åpenhet om trusler kan svekke troverdigheten. Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET
INNRØMMER: Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, innrømmer at økende åpenhet om trusler kan svekke troverdigheten. Foto: Håkon Eikesdal / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at det er over 50 prosent sannsynlighet for at Norge rammes av terror i løpet av det kommende året. Det kommer fram etter at sikkerhetstjenesten oppdaterte trusselbildet for Norge denne uken. Ifølge den ferske vurderingen «har situasjonen tilspisset seg».

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST sier til Klassekampen at oppdateringen er en del av en økt åpenhet i PST.

- Det har vært en utvikling over tid der vi forsøker å være mer åpne og tilgjengelige. Likevel lager vi et tresifret antall trusselvurderinger i løpet av et år, og det er bare et fåtall av dem som offentliggjøres på denne måten, sier han.

Bernsen innrømmer at åpenheten kan føre til problemer.

- Det er selvfølgelig et element i at advarslene kan oppfattes som «ulv, ulv», sier han og påpeker at det er en vesentlig forskjell på trusselen i sommer og det oppdaterte trusselbildet som ble publisert onsdag.

I den oppdaterte trusselvurderingen trekkes terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) fram som en direkte årsak til det skjerpede trusselbildet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer