Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sikkerhet

PST etter hacker-skandaler i USA og Frankrike: - Vi har ekstra fokus på sikkerheten til politikerne

I USA har FBI bekreftet at russerne hacket og påvirket valget. I Frankrike har valgvinner Emmanuel Macron blitt hacket. PST følger med.

HACKET: Vinneren av presidentvalget i Frankrike, Emmanuel Macron (t.h.),  har blitt hacket. Avisa  Le Monde knytter hackingen til amerikaneren Jack Posobiec, som er en figur på ytterste høyre fløy i amerikansk politikk og en stor tilhenger av både Donald Trump og Macrons motkandidat høyre-populisten Marine Le Pen (t.v.). Foto:  AFP PHOTO
HACKET: Vinneren av presidentvalget i Frankrike, Emmanuel Macron (t.h.),  har blitt hacket. Avisa  Le Monde knytter hackingen til amerikaneren Jack Posobiec, som er en figur på ytterste høyre fløy i amerikansk politikk og en stor tilhenger av både Donald Trump og Macrons motkandidat høyre-populisten Marine Le Pen (t.v.). Foto:  AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Säpo (Säkerhetspolisen) frykter at det svenske riksdagsvalget neste år kan bli rammet av hacking.

- Vi kommer framover, fram til valget, fortsette å arbeide med disse sakene sammen med forskjellige partiers egne sikkerhetsorganisasjoner, sier pressesjef Nina Odermalm Schei i Säpo til Sveriges radio.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter overfor Dagbladet at også det norske sikkerhetspolitiet følge nøye med.

- Kan skje i Norge

- Ved de siste valgene i Norge har vi hatt et ekstra fokus på sikkerhet. Det har først og fremst vært knyttet til sikkerheten til politikerne, sier Bernsen, før han legger til:

- FØLGER MED:  - PST vil selvfølgelig være bevisst om noen forsøker å påvirke valget, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
- FØLGER MED:  - PST vil selvfølgelig være bevisst om noen forsøker å påvirke valget, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

- Slik situasjonen har blitt, etter hackingen av Det demokratiske partiet i USA og valgkampanjen til Hillary Clinton, og nå den påståtte hackingen av presidentkandidat Emmanuel Macron, vil PST selvfølgelig også være bevisst mulighetene for at noe sånt kan skje ved Stortings-valget i høst.

Det svenske sikkerhetspolitiet går lengre enn PST og sier rett ut at de har en frykt for at en eller flere utenlandske nasjoner kan forsøke å påvirke utfallet av valget i Sverige.

Trusselbildet

Overfor Sveriges Radio bekrefter Säpo at Sverige kan bli utsatt for lignende dataangrep som USA og nå Frankrike.

- For noen uke siden traff vi Riksdagens sikkerhetsorganisasjon og partiene for å drøfte nettopp trusselbildet. Og hva som er nødvendig å gjøre før valgkampen, sier pressesjef Nina Odermalm Schei til Sveriges Radio.

For noen få dager siden uttalte Hillary Clinton til CNNs Christiane Amanpour på en kvinnekonferanse i New York, at hun hadde blitt valgt til president, dersom valget hadde vært 27. oktober - snaue to uker før valget den 8. november i fjor.

- Russland og FBI

Clinton anklager Russland for å stå bak hackingen, og samtidig rettet hun skytset mot FBI som i dagene før valget bekreftet at de hadde iverksatt etterforskning mot henne, for at hun tapte valget.

KVINNEHAT: Hillary Clinton mener hacking og kvinnehat gjord at hun tapte valget i fjor høst.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KVINNEHAT: Hillary Clinton mener hacking og kvinnehat gjord at hun tapte valget i fjor høst.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Ved siden av det Hillary Clinton mener er kvinnehat og falsk balanse i mediedekningen, legger hun skylda på valgnederlaget på FBI og byråets direktør James B. Comey, samt Russlands president Vladimir Putin og hans hackere.

Frankrike

Politiet i Frankrike har startet etterforskning av påståtte hacking av Emmanuel Macron.

VANT PRESIDENTVALGET: Emmanuel Macron ble valgt til president i Frankrike med mer enn 65 prosent av stemmene. Her er seierstalen. Video: CNN Vis mer

I Frankrike er det forbudt for presidentkandidater å drive valgkamp under valgdagen. Kort tid før forbudet inntraff ble det kjent at Emmanuel Macrons kampanje var blitt hacket og at rundt 14,5 gigabytes med e-poster, personlig og politiske dokumenter har blitt ulovlig spredd.

CNN anslår at mer enn 70 000 datafiler har lekket ut.

Den franske valgkampkommisjonen anmodet mediene og privatpersoner om å unnlate å spre informasjonen - som kommisjonen understreket er innhentet ulovlig. Emmanuel Macron tok en overbevisende presidentseier i går og sanket inn over 65 prosent av stemmene mot Marine Le Pen.

Paris-avisa Le Monde skriver at hackingen av Macron-dokumentene kan knyttes til den amerikanske høyre-populisten Jack Posobiec.

Han blir beskrevet som en gallionsfigur på den ytterste høyresida i amerikansk politikk. Posobiec er en uttalt tilhenger av både Donald Trump og Marine Le Pen.