PST etterforsker mulig nordmann involvert i Kenya-terroren

Frykter norsksomalier har vært involvert i planlegging og gjennomføring av det grufulle angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du informasjon om denne saken? Kontakt Dagbladet på 24 00 00 00, 2400@db.no

(Dagbladet): I en pressemelding torsdag ettermiddag bekrefter PST at de etterforsker en konkret norsksomalier etter det grufulle terroranslaget mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi.

- På bakgrunn av opplysninger om at en norsk statsborger skal ha vært involvert i terrorangrepet mot et kjøpesenter i Kenya for om lag tre uker siden, har PST besluttet å starte etterforskning.

Det var lørdag 21. september at bevæpnede menn slo til mot kjøpesenteret Westgate Mall i en finere bydel i Kenyas hovedstad Nairobi. Senteret var beleiret i fire dager. Minst 67 mennesker ble drept.

- Terrororganisasjonen al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for angrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi  21. september.  I etterkant av at situasjonen ble avklart har PST mottatt informasjon om at en norsk statsborger av somalisk opprinnelse skal ha vært involvert i planlegging og gjennomføring av angrepet, og PST besluttet på bakgrunn av dette å starte etterforskning, opplyser PST.

- Etterforskningen vil ha som hovedformål å bidra til og forhindre eventuelle nye terroraksjoner, samt å undersøke om, og i hvilken grad den navngitte nordmannen var involvert i angrepet. Etterforskningen vil også søke å avdekke vedkommendes eventuelle tilknytning til al-Shabaab, samt å bistå kenyanske myndigheter med deres pågående etterforskning. 

- PST har sendt etterforskere til Nairobi for å sikre best mulig samarbeid med kenyansk politi- og sikkerhetsmyndigheter. PST gjør løpende vurderinger av trusselbildet og hvilke eventuelle trusler som kan rette seg mot Norge og norske interesser. Foreløpig er PSTs vurdering at terrortrusselen mot Norge er uendret, men situasjonen kan endre seg raskt.

- PST har den senere tid blant annet sett en økning i antall personer som reiser fra Norge for å delta i kamphandlinger, treningsleire eller slutte seg til terrornettverkt i utlandet. Dette er et bekymringsfullt utviklingstrekk som i økende grad kan påvirke trusselbildet i Norge negativt.