UTBOMBET: Det var dette hotellet som ble angrepet av Al Shabab i går og som nå en 60 år gammel norsk-somalier har tatt på seg ansvaret for. I hotellet bodde soldater fra den somaliske regjeringsstyrken og AU. Her passer somaliske regjeringssoldater på åstedet etter angrepet. Foto: AFP / Mohamed Abdiwahab
UTBOMBET: Det var dette hotellet som ble angrepet av Al Shabab i går og som nå en 60 år gammel norsk-somalier har tatt på seg ansvaret for. I hotellet bodde soldater fra den somaliske regjeringsstyrken og AU. Her passer somaliske regjeringssoldater på åstedet etter angrepet. Foto: AFP / Mohamed AbdiwahabVis mer

PST etterforsker om nordmann i 60-årene drepte minst 20 i Somalia

Skal ha stått bak selvmordsangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste har ennå ikke fastslått om mannen i 60-årene, som ifølge islamistgruppen al-Shabaab deltok i angrepet mot et hotell i Somalia, var norsk statsborger,slik det hevdes.

- Vi arbeider fortsatt med å få avklart hvem dette er, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Det var i 11-tida i går det kom fram at nordmannen skal stå bak selvmordsangrepet mot et hotell i Buule Burde sentralt i Somalia.

- Kom fra Norge En talsmann for al-Shabaab oppga onsdag identiteten til den angivelige norsk-somalieren, som selv leste opp en kunngjøring på islamistgruppens radiostasjon før angrepet.

- Angriperen i Buloburde var en 60 år gammel mann som kom fra Norge for å kjempe mot Allahs fiender, sa talsmannen Abdul Aziz Abu Musab ifølge NTB.

Dette ble bekreftet av den lokale guvernøren i området, Abdi Farah Laqanyo, som selv befant seg på hotellet da angriperne slo til, ifølge NTB.

Ifølge Laqanyo returnerte norsk-somalieren til hjemlandet for to år siden, for å slutte seg til al-Shabaab. Mannen sprengte seg selv i lufta under angrepet.
Spilte inn radiomelding Norsk-somalieren skal ha spilt inn en radiomelding i går kveld der han forteller at det er han som skal kjøre bilen lastet med eksplosiver som rammet Camalow hotell i Buule Burde. Minst 20 personer ble drept, blant dem en offiser i den somaliske hæren og seks soldater fra Djibuti, melder RBC.

- Jeg ber Gud sikre meg i denne opperasjonen. Jeg er nå på vei til Buloburde som Allahs fiender har okkupert, sier han i opptaket som blir sendt av radiokanalen Andalus Al Shabab.

Intervjuet høres ut som det er gjort i landlige omgivelser med fuglekvitter i bakgrunnen.

Rutine For Al Shabaab radio har det nærmest blitt rutine å intervjue selvmordsbombere før de går til aksjon. Norsk-somalieren skal ha vært lattermild mens han uttalte dette. Han skal ha reist fra Norge til Somalia for å knytte seg til de religiøse krigerne i Al-Shabab.

Han blir med dette den eldste mannen Al Shabaab har brukt i selvmordsopperasjoner mot den somaliske regjeringen og AU-soldater i landet. Fra før er Al Shabaab kjent for å rekruttere unge menn til å gjennomføre slike aksjoner, melder radiokanalen.

I det 14 minutter lange lydopptaket sier nordmannen at han ble med i islamistgruppen Al Ithad Al Islami for 13 år siden, men at han senere har meldt overgang til Al Shabaab.

Gjenerobret Buule Burde var inntil nylig holdt av al-Shabaab, men ble den sjette byen soldater fra Den afrikanske union (AU) og somaliske regjeringssoldater kunne innta denne måneden. Byen var et strategisk senter for organisasjonen. De brukte den som base for forsyninger og hadde flere hundre soldater stasjonert der.

Ifølge AFP startet angrepet med en selvmordsbomber i bil, etterfulgt av et angrep fra bevæpnede menn.

Både USA og Norge klassifiserer al-Shabaab som en terrororganisasjon.

FEIRET: Buule Burde var inntil nylig holdt av al-Shabaab, men ble den sjette byen soldater fra Den afrikanske union (AU) og somaliske regjeringssoldater kunne innta denne måneden. Slik så det ut da AU inntok byen. Foto: AFP / NTB scanpix
FEIRET: Buule Burde var inntil nylig holdt av al-Shabaab, men ble den sjette byen soldater fra Den afrikanske union (AU) og somaliske regjeringssoldater kunne innta denne måneden. Slik så det ut da AU inntok byen. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer