I AVHØR I GÅR: Den terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak på Gardermoen i går. Foto: Thomas RASMUS SKAUG / DAGBLADET
I AVHØR I GÅR: Den terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak på Gardermoen i går. Foto: Thomas RASMUS SKAUG / DAGBLADETVis mer

PST fant ingrediensene til «Satans mor» i kjelleren til terrorsiktede

Her er PSTs hovedbevis mot Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den terrorsiktede irakeren Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak kom i går til Gardermoen etter at han ble pågrepet i Tyskland. I går kveld satt han i avhør ved Sandvika politistasjon.

Dagbladet kjenner til PSTs hovedbevis mot den terrorsiktede 37-åringen, som nekter for å ha vært involvert i planleggingen av terror i Norge.

Etterforskerne har foretatt flere såkalte hemmelige ransakinger hjemme hos 37-åringen på Grefsen i Oslo, får Dagbladet opplyst. Disse ransakingene blir utført uten at siktede vet om det. PSTs hovedkvarter ligger bare 500 meter unna, i Nydalen.

Aceton og mel I kjellerboden ble det funnet en stor flaske med hydrogenperoksid av høy konsentrasjon, to mindre flasker av det samme stoffet, aceton, to liter med flytende veske og mel, får Dagbladet opplyst.

Dette er hovedingrediensene for å lage acetonperoksidbombe, også omtalt som «Satans mor».

Ifølge eksperter Dagbladet har snakket med, kan melet bli brukt for å stabilisere slik at slageffekten blir mindre. Med slageffekten menes det i hvilken grad blandingen man lager tåler støt uten å detonere.

I samme bod skal politiet blant annet ha funnet vernebriller, walkietalkie og støvmaske. PST mener dette viser at den siktede 37-åringen, sammen med de to andre siktede, hadde planer om å lage ei bombe.

Det er kjent at selve produksjonen av sprengstoffet ideelt må gjøres bare noen dager før bruk fordi acetonperoksid forringes raskt.

Handletur I tillegg til de hemmelige ransakingene, har politiet overvåket de siktede i flere måneder. Ved en anledning skal etterforskerne ha observert den siktede Bujak Bujak på handletur sammen med en av de andre siktede, uiguren Mikael Davud. På en butikk i Oslo skal de to ha kjøpt inn vernebriller, støvmasker, trakter, øser og vekt.

PST mener Mikael Davud (39) er den antatte hovedmannen i saken. Etterforskerne mener at Davud har hatt kontakt med personer som har tilknytning til al-Qaida.

Forut for de hemmelige ransakingene og handleturen, skal PST ha mottatt etterretningsopplysninger fra både britiske og amerikanske sikkerhetstjenester om at de mistenker at Oslo-baserte Davud har kontakt med personer som kan knyttes til terrorister.

Det var bakgrunnen for de hemmelige ransakingene og overvåkingen.

Bujak Bujak er siktet i saken sammen med usbekeren David Jakobsen (31) og den norske statsborgeren Mikael Davud, som har uigurisk bakgrunn fra Kina.

— Forstår ingenting Dagbladet fikk ikke kontakt med Bujak Bujaks advokat, Arvid Sjødin, i går kveld.

— Han forstår ingenting av dette, og sier han aldri har hatt noe som helst med terrorisme å gjøre. «Jeg har jo flyktet fra et land med terror», var hans helt spontante reaksjon, har Sjødin tidligere fortalt.

PST er tause om opplysningene.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST sier:

— Vi ønsker ikke å kommentere avhør eller annen utvikling i saken før den siste siktede skal framstilles for varetektsfengsling.

GJORDE BOMBEFUNN: Hjemme hos den terrorsiktede irakeren i denne blokka på Grefsen i Oslo.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes
GJORDE BOMBEFUNN: Hjemme hos den terrorsiktede irakeren i denne blokka på Grefsen i Oslo. Foto: Elisabeth Sperre Alnes Vis mer