VAR INFORMANT OG HOPPET AV: Tidligere PST-informant Christian Høibø møtte Dagbladet i sitt hemmelige eksil ifjor, etter at han stod fram som informant for PST. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VAR INFORMANT OG HOPPET AV: Tidligere PST-informant Christian Høibø møtte Dagbladet i sitt hemmelige eksil ifjor, etter at han stod fram som informant for PST. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

PST får kjeft for pengebruk og hvordan de omtaler sin egen kilde

Christian Høibø skapte rabalder da han sto fram som PST-informant ifjor. Nå har kontrollorganet avlagt rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det vakte stor oppsikt da den tidligere venstreside-aktivisten og journalisten Christian Høibø stod fram som informant for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i fjor.

Ber om å vurdere retningslinjer I et år har EOS-utvalget, Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene og sikkerhetstjenestene, jobbet med en rapport om det Høibø fortalte i Brennpunkt.

De har særlig sett på overvåkingen og rapporteringen Høibø drev med av gruppene Internasjonale sosialister og Blitz. I dag avla de rapport til Stortinget.

Hovedkonklusjonen er at PST ikke drev politisk overvåking.

Samtidig ber EOS-utvalget om at PST vurderer behovet for ytterligere retningslinjer for hvordan de bruker kilder for å hente inn informasjon i sitt interne regelverk.

Det skriver EOS-utvalget i en pressemelding på sine hjemmesider.

Kritisk til interne PST-notater Bakgrunnen for dette er å finne i rapporten som ble offentliggjort i dag. Der er EOS-utvalget blant annet kritiske til hvordan PST har omtalt sin egen informant i sine interne dokumenter.

«Undersøkelsen har vist enkelte eksempler på at omtalen av kilden ikke gjenspeiler den saklighet som må forventes av PST.», skriver EOS-utvalget.

Videre har EOS-utvalget bedt PST «gjennomgå omtalen av kilden som ikke tilfredsstiller kravet til saklighet, med tanke på retting eller sletting.»

Kritisk til pengebruk EOS-utvalget kritiserer også PST for pengebruken på Høibø, som fungerte som informant for tjenesten i mange år på 2000-tallet og fram til 2011.

Høibø fikk en rekke gjenytelser av PST og tjenesten dekket flere av hans utgifter disse årene. Blant annet dekket PST utgifter til kjøreopplæring for Høibø. I EOS-utvalgets rapport går det fram at utvalget knytter bidraget til førerkortet nettopp til kildens innsats for PST.

KRITISK TIL PST: Hysj-veteran og tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund var kritisk til det som kom fram om PSTs aktiviteter i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KRITISK TIL PST: Hysj-veteran og tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund var kritisk til det som kom fram om PSTs aktiviteter i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I EOS-utvalgets rapport i dag heter det at Høibø i et kildemøte i 2006 ble orientert om at det vil være en «sammenheng mellom informasjonen han skaffer, og de utgiftene han vil få dekket av PST». Det gis også uttrykk for at kilden «bør bevise at han er verdt fremtidige utbetalinger».

Omfanget av utbetalinger har ikke gitt grunn til særskilte merknader fra utvalgets side - men utvalget mener at både samtaler med tjenestemenn og det skriftlige materialet viser at PST overfor kilden i noen grad har knyttet utgiftsdekning til hans innsats på en måte som kan fremstå som uheldig.

I fremste rekke Høibø var aktiv på norsk venstreside som demonstrant, husokkupant og aksjonist under flere internasjonale toppmøter på 2000-tallet. Underveis ble han også pågrepet av politiet for voldsbruk.

For venner og meningsfeller var han kjent som en høylytt agitator og bråkmaker, og for å være fremste rekke under ulovlige demonstrasjoner. I virkeligheten spionerte Høibø på sine politiske meningsfeller for PST, i bytte mot flere tjenester fra sikkerhetstjenesten.

Etter avsløringen ble det stilt en rekke spørsmål vedrørende Høibøs arbeid for PST, blant annet:

• Har PST drevet politisk overvåking og registrert medlemsinformasjon på foreningen Internasjonale Sosialister?
• Hvilken kompensasjon hadde Høibø fått av PST for å være informant?
• Hvordan har PST brukt Høibø som kilde?

Bygget islamfiendtlig gruppe Dagbladet avslørte også hvordan Høibø, med PSTs kjennskap, stod sentralt i å bygge opp den profilerte islamfiendtlige gruppa Norwegian Defence League (NDL) sammen med SOS Rasisme. Senere rekrutterte han også unge fotballfans fra casuals-miljøet til NDL.

- Vi vet at Høibø rekrutterte ungdom fra casual-miljøet i VIF til Norwegian Defence League (NDL). Jeg tok personlig kontakt med Høibø og ba ham slutte - og å holde seg unna VIF, sa supporterkoordinator Bengt A. Calmeyer til Dagbladet.

PST bekreftet Før Høibø stod fram i Brennpunkt gikk PST til det uvanlige skritt å bekrefte saken overfor Dagbladet:

- Han har vært en som har gitt oss opplysninger og som har vært viktig for oss. Ikke minst i forbindelse med store demonstrasjoner. Han har gitt oss god informasjon, uttalte Tore Risberget, operativ sjef i PST, til Dagbladet i fjor.

Sinte IS'ere Blant avsløringene i Brennpunkt var Høibøs arbeid med å rapportere aktivitet fra Internasjonale Sosialisters (IS) møter og arbeid mot Irak-krigen på begynnelsen av 2000-tallet.

Ifølge Høibø leverte han medlemslister fra IS til PST. PST nektet for at de har oppbevart slike lister.

Oljeforsker Helge Ryggvik og tidligere fagforeningsleder Terje Nustad var blant dem som stod fram og følte seg uthengt og mistenkeliggjort av PST, på grunn av det Høibø fortalte.

Kritisk hysj-veteran En rekke personer kritiserte overvåkingen for å være politisk motivert, snarere enn å være gjort på bakgrunn av en mulig trussel mot sikkerheten. Blant kritikerne var Ketil Lund, tidligere leder av «Lund-kommisjonen» som drev Stortingets gransking av hemmelige tjenester på 1990-tallet,

Han uttalte i fjor at PSTs infiltrering av venstreradikale miljøer i Norge virket grunnløs, slik Høibø beskrev sitt arbeid.

Lund påpekte at PSTs mandat er å avverge eller forebygge anslag mot rikets sikkerhet, politisk motivert vold og terrorisme.

- Å havne i slåsskamp med politiet under en demonstrasjon, eller det at unge, utagerende personer kaster stein, faller ikke innunder dette, sa Lund.

- Det er alvorlig hvis man ikke har hatt gode grunner til å anta at det skjuler seg elementer i disse organisasjonene som har en helt annen agenda enn det de er kjent for, sa den tidligere høyesterettsdommeren.