FÅR TERRORKRITIKK: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får kraftig kritikk fra amerikanske myndigheter i Wikileaks-dokumentene. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
FÅR TERRORKRITIKK: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) får kraftig kritikk fra amerikanske myndigheter i Wikileaks-dokumentene. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer

- PST får kraftig terror-kritikk i Wikileaks-dokumenter

Skal ha nektet å spane på mystisk mann den antatte terror-cellen i Norge skal ha hatt kontakt med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): «PST har tatt seg vann over hodet i denne etterforskningen. De kan simpelthen ikke holde følge, ikke engang etter å ha trukket tilbake all annen overvåkning fra all annen etterforskning i landet,» skriver USAs ambassadør til Oslo, Barry White, i et hemmelig dokument datert 13. november i fjor lekket av Wikileaks.

Bekymret Dokumentet er en del av de 251 287 ambassadedokumentene Wikileaks har planer om å dekke, og som VG i dag omtaler.

Ifølge avisa tegner dokumentet et lite flatterende bilde av PST, og at amerikanerne skal være meget bekymret for PSTs terrorberedskap.

Rapporten skal være et referat fra et møte med en krisetiltaksgruppe ved ambassaden, der temaet var den antatte terrorcella med tilknytting til Al-Qaida i Norge.

Fjerdeperson Det har lenge vært kjent at PST mener uighuren Mikael Davud, usbekeren David Jacobsen og irakeren Shawan Sadek Saeed Bujak utgjorde en terrorcelle, og hadde på tidspunktet dokumentet er datert på overvåket dem i flere måneder.

Ifølge Wikileaks-dokumentet skal en av de hatt en kodet telefonsamtale med en fjerdeperson 14. oktober.

Dette skal ha gjort både britisk og amerikansk etterretning bekymret, og en sikkerhetsoffiser ved ambassaden skal derfor ha bedt PST om å begynne overvåkning av også denne personen.

Nektet og sa nei til bistand Men PST nektet å overvåke denne mannen, og skal ifølge dokumentet også ha avslått et nokså oppsiktsvekkende tilbud fra britisk etterretning:

«Ikke bare vil de ikke bruke sine egne ressurser på ham(...), men de avslo også tilbudet fra den besøkende britiske etterretingstjenesten om to 12-personers overvåkningsteam som kunne ha assistert nordmennene å dekke de eksisterende tre subjektene bedre, og bidra med å dekke det fjerde objektet,» står det i dokumentet VG har fått tilgang til.

Det framkommer at den kodede samtalen ble tolket av PST som rosenrødt og mindre truende - «en tolkning som gir liten mening for USA eller Storbritannia».

Ifølge dokumentet skal amerikanske myndigheter ha lånt bort minst to oversettere for å følge samtalene de terrormistenkte var involvert i, men «selv med denne hjelpen er det et stort etterslep i forhold til tiden det tar å oversette det som blir samlet inn».

Verken PST eller USAs ambassade i Oslo ønsker å kommentere dokumentene.

Les alt om Wikileaks.

WIKILEAKS: Wikileaks har planer om å lekke totalt 251 287 hemmelige ambassadedokumenter. Foto: AP Photo/Richard Drew/Scanpix
WIKILEAKS: Wikileaks har planer om å lekke totalt 251 287 hemmelige ambassadedokumenter. Foto: AP Photo/Richard Drew/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer