PST fikk mystisk pakke i Wara-saken

PST har mottatt et brev med innhold som skal være til fordel for tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen.

BEVIS: Denne rullen med Dymo har PST nå fått.
BEVIS: Denne rullen med Dymo har PST nå fått.Vis mer

- PST ønsker ikke å gi noen kommentarer til dette, er det eneste kommunikasjonssjef Trond Hugubakken i Politiets Sikkerhetstjeneste vil si om de angivelige bevisene.

Men Dagbladet vet at PST har mottatt materialet som ble sendt til Laila Anita Bertheussens advokat, John Christian Elden, og at etterforskerne nå går gjennom materialet.

TAUS: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken har ingen kommentarer til de angivelige nye bevisene. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TAUS: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken har ingen kommentarer til de angivelige nye bevisene. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

PST har overfor Dagbladet og andre medier, uttalt at verken siktelsen eller mistankene mot Bertheussen er svekket. Disse uttalelsene har kommet etter at PST fikk brevet med innhold som angivelig frikjenner Laila Anita Bertheussen.

Siktet

Torsdag 14. mars i år siktet Politiets Sikkerhetstjeneste Laila Anita Bertheussen for forbrytelser som har en strafferamme på 10 års fengsel.

GÅR AV: Tor Mikel Wara (FrP) går av som justisminister. - Må ta vare på min lille familie, sier Wara selv. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

- Siktelsen gjelder brannen som fant sted natt til søndag 10. mars, i familiens bil, som sto parkert på bopel i Oslo. Vi mistenker at siktede selv har påsatt brannen, og ved det har gitt inntrykk av at brannen er påtent av en eller flere ukjente gjerningsmenn, sa daværende PST-sjef Benedicte Bjørnland, da PST informerte om siktelsen mot den daværende justisministerens kone.

Trusselbrev

Bertheussen er også mistenkt for en rekke andre straffbare forhold - som at hun skal ha stått bak nedtagging, hærverk og forsøk på ildspåsettelse av bilen og huset til justisminister Tor Mikkel Wara, samt trusler mot statsråden.

PST mistenker også at Bertheussen står bak et anonymt brev som skal være egnet til å skape frykt, til sikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde og hennes ektemann – stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Pakke i posten

Dagbladet har mottatt tips om en pakke, som skal ha blitt sendt til Bertheussens advokat John Christian Elden. Tipset inneholder informasjon om både pakkens innhold og detaljer fra hendelsene rundt Wara og Bertheussens bolig, som ikke har vært offentlig kjent. Dagbladet har ikke lykkes med å verifisere alle påstandene i tipsene.

I begynnelsen av mai mottok advokat Elden mottok en anonym konvolutt i posten.

- Jeg kan bekrefte Dagbladets opplysninger om at jeg har mottatt en slik pakke. Den ble mottatt før 17. mai og oversendt PST umiddelbart etter at jeg mottok den, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

FEILSENDT: Konvolutten er poststemplet 28. april, men kom ikke fram før i midten av mai. Fordi den var sendt til feil adresse. Konvolutten og innholdet analyseres nå av PST.
FEILSENDT: Konvolutten er poststemplet 28. april, men kom ikke fram før i midten av mai. Fordi den var sendt til feil adresse. Konvolutten og innholdet analyseres nå av PST. Vis mer

Konvolutten er poststemplet 28. april i år, og sendt fra et postkontor i Norge. Dagbladet får fra flere kilder bekreftet at Laila Anita Bertheussen og Tor Mikkel Wara har oppholdt seg i USA. Samboerparet befinner seg fortsatt i Florida.

- Lettet

Konvolutten var feiladressert, og kom ikke til advokat Elden før godt ut i mai måned.

- KUNNSKAP: - Den som har sendt dette må ha detaljkunnskap og være involvert i saken, sier advokat John Christian Elden. Foto: Dagbladet
- KUNNSKAP: - Den som har sendt dette må ha detaljkunnskap og være involvert i saken, sier advokat John Christian Elden. Foto: Dagbladet Vis mer

- Det synes i alle fall som at den eller de som har sendt dette har detaljkunnskap om saken og er involvert i denne, sier Elden.

- Min klient var så langt jeg vet ikke i Norge da dette ble sendt, og har gitt uttrykk for stor overraskelse over innholdet. Hun er imidlertid lettet over at noen har påtatt seg ansvaret, og håper at de også vil stå frem overfor PST, eller at PST ved etterforskning kommer nærmere løsningen, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Og det betyr?

- Vi ser på det som en viktig henvendelse, uten at jeg vil konkludere, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

NYDALEN: Politiadvokat Thomas Blom i PST bekrefter at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt trusselbrev til en sentral politiker. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Nekter straffskyld

I konvolutten som ble sendt den 28. april var det vedlagt en pakke med flere Dymo ruller, og en såkalt «nødhammer» som blant annet Ruter har plassert ved vinduene på sine busser.

PST har også mottatt opplysninger om et funn på åstedet som ikke er kjent gjennom mediene.

Laila Anita Betheussen har hele tiden nektet straffskyld. Hun avviser at hun har hatt noe med attentatene å gjøre.