VURDERTE FEIL: - I dag har jeg ikke problemer med å se, at vi gjerne skulle forfulgt dette konkrete tipset tettere, vedgår Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder for kontraterror i PST overfor Dagbladet. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Malene Storrusten. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Terrorangrepet

PST fikk tips om Manshaus - ble ikke vurdert som farlig

PST fikk i fjor høst et konkret tips om Philip Manshaus, og at han hadde ekstreme holdninger. Tipset ble lagt til side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NYDALEN (Dagbladet): Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder for kontraterror i Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter overfor Dagbladet at PST i fjor høst fikk et konkret tips om Philip Manshaus.

- Tipset ble vurdert ble undergitt en konkret vurdering, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

Tipset skal ifølge Sjøvold likevel ikke ha vært av en slik art at det indikerte at Philip Manshaus planla en konkret terrorhandling.

Derfor ble ikke tipset fulgt opp av PST, med å innkalle Manshaus til en bekymringssamtale, eller opprette en egen hemmelig eller åpen etterforskingssak.

- Ikke grunnlag

PST varslet likevel Oslo politidistrikt om den nå 21 år gamle mannen.

- Vi gjorde flere og grundige undersøkelser av og rundt ham. Men vår vurdering den gang var at det ikke var grunnlag for å gå videre med saken, sier Haugstøyl.

- Det er vårt oppdrag å forebygge terror. Det har vi ikke lykkes med i dette tilfellet, sier kontraterrorsjef i PST, Arne Christian Haugstøyl.

«Vagt tips»

Haugstøyl sier nå til Dagbladet at han gjerne skulle sett at de forfulgte tipset grundigere.

- Det kom et ganske vagt tips. Primært gikk det på at han hadde et konservativt tankegods, uten at det var så mye mer konkret å forholde seg til.

- PST får mange slike tips. I denne konkrete saken ble det lagt ned en grundig jobb i å vurdere vedkommende. Vi foretok også ytterlige undersøkelser rundt hans potensielle kapasitet.

- Var PST eller Oslo-politiet noen gang i direkte kontakt med Philip Manshaus etter at dere mottok tipset?

- Jeg har ikke full oversikt over hva Oslo politidistrikt har gjort, men PST var ikke i direkte kontakt med ham, men det ble fra vår side foretatt en rekke undersøkelser, sier Haugstøyl.

- Det er PSTs samfunnsoppdrag å forebygge og forhindre terror. I denne sak har vi ikke lykkes, sier Haugstøyl.

Vanskelige vurderinger

- Vår vurdering var etter å ha vurdert tipset, og iverksatt undersøkelser, at det vedkommende ikke var en kandidat som ville skride til verks. Det er vanskelig å vurdere hvem som er i stand til å gå fra ord til handling. Slike saker er svært vanskelig for en sikkerhetstjeneste å forebygge, sier Haugstøyl.

PST mener at Philip Manshaus har operert alene, og at det er ekstremt vanskelige å vurdere hvilke kandidater som vil skride til verks.

- Så langt er det ikke noe som tyder på at mannen som er siktet for drap og terror har vært en del av et miljø. sier Haugstøyl.

«Ekstremt tankegods»

PST mener det høyreekstremistiske miljøet i Norge vokser.

- Siden vi la fram den nasjonale trusselvurderingen tidligere i år, har vi sett en negativ utvikling. Terroren på New Zealand ble en vending, med publisering av et manifest, og direkte sending på nettet. Det har den seinere tid vokst fram nettforum med mye ekstremt tankegods, også i Norge, sier Haugstøyl.

Kontra-terrorsjefen beskriver høyreekstremistene som enkeltpersoner, og at de i mindre grad er organiserte.

- De bruker nettet til å radikalisere seg. Det vanskelig å anslå hvor mange mennesker som har disse holdningene i Norge. Men det er overraskende mange som uttrykker sympati med slike handlinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer