PST fikk tips om Manshaus for ett år siden

PST bekrefter under en pressekonferanse at de fikk tips om terrorsiktede Philip Manshaus for ett år siden.

SE TV: PST forteller på en pressekonferanse mandag at de fikk tips om Philip Manshaus allerede for ett år siden. Video: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under dagens fengslingsmøte nektet terrorsiktede Philip Manshaus (21) straffskyld, ville ikke forklare seg og begjærte seg løslatt.

- Han vil ikke sitte i fengsel, sier forsvarer Unni Fries til Dagbladet.

Nesten samtidig som Oslo tingrett besluttet å lukke dørene for fengslingsmøtet, holdt Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en pressekonferanse om trusselen fra høyreekstreme i Norge.

PST fikk allerede for et år siden et tips om Philip Manshaus. Det opplyser PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

Følg Dagbladets livedekning av saken her.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

«Vagt» tips

- Det ble på bakgrunn av tipset samarbeidet mellom PST og politiet uten å finne grunnlag for å følge opp dette tipset nærmere, sier Sjøvold, som beskriver tipset som vagt og ikke i retning av «forestående terrorplanlegging».

PST-sjefen fikk spørsmål om hvordan tipset var fulgt og om de snakket med Manshaus, men det kan han på nåværende tidspunkt ikke gi noe svar på.

- Vi må komme tilbake til hvordan det er fulgt opp, men jeg ser helt klart relevansen i det spørsmålet, sier Sjøvold.

- Det kom inn et tips, som sjefen har understreket, var et ganske vagt tips, som gikk på konservativt tankegods, uten mye mer å forholde seg til, sier Arne Christian Haugstøyl, seksjonssjef kontraterror ved PST, til Dagbladet.

SIKTET: Den terrorsiktede ankom fengslingsmøtet klokka 13.15 mandag. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
SIKTET: Den terrorsiktede ankom fengslingsmøtet klokka 13.15 mandag. Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Mange tips

Haugstøyl forteller at PST får inn veldig mange av denne type tips.

- Det er lagt ned en jobb i å vurdere vedkommende, og vurdere den informasjonen som lå i det tipset. Men også en del ytterligere undersøkelser rundt hans potensielle intensjon og kapasitet, sier han og fortsetter:

- I dag har jeg ikke noe problemer med å se med fasiten i hånd, at jeg gjerne skulle ha forfulgt det tipset tettere.

- Vurderte dere ham som farlig?

- Nei, det ligger i den behandlingen det har fått videre. Etter de undersøkelsene, og på det grunnlaget man hadde den gangen, det er viktig å understreke, så vurderte man ikke at han var en kandidat som ville skride til verket og begå terror, sier Haugstøyl.

Også PST-sjef Sjøvold sier at de daglig mottar tips om personer noen er bekymret for, men han understreker at det er vanskelig å være sikre på om noen kommer til å begå en terrorhandling eller ikke.

- Det vil ofte være slik at personers nærmiljø, vil være de første som kan fange opp annen atferd og handlinger som kan gi grunnlag for bekymringer. Jeg oppfordrer nok en gang til at dette må meldes til politiet og PST, sier Sjøvold.

SE TV: PST forteller på en pressekonferanse mandag at de fikk tips om Philip Manshaus allerede for ett år siden. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Moskéangrep og drap

PST sier de nå jobber med å kartlegge Manshaus aktivitet og nettverk.

- Dette for å avdekke om det som har skjedd kan medføre følgehandlinger. Så langt har vi ingen indikasjoner på det, sier Sjøvold.

Manshaus, som er siktet for å ha drept sin 17 år gamle stesøster og for å ha gått til væpnet angrep mot en moské lørdag, har etterlatt seg omfattende spor på nettet.

Bare timer før han skal ha gått til angrep mot al-Noor-moskeen i Bærum, skal Manshaus ha publisert et innlegg på et nettforum hvor han hyllet massemordere som New Zealand-terroristen Brenton Tarrant.

Dette og andre innlegg 21-åringen publiserte på ulike nettfora, er nå svært sentrale i politiets etterforskning.

SE TV: Sikkerheten var høy da Philip Manshaus (21) ankom Oslo tingrett, hvor han skal i fengslingsmøte. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Høyreekstremistiske holdninger

I tillegg til å hylle massemordere som Brenton Tarrant, skal Manshaus også ha hyllet nazisten og landssvikeren Vidkun Quisling.

Enhetsleder i politiet, Rune Skjold, sa søndag at det totale bildet av mannens aktivitet på Internett gjør at politiet allerede nå omtaler ham som ekstrem.

- Han har høyreekstremistiske holdninger og sympatiserer med Quisling og andre. Han har fremmedfiendtlige holdninger, sier han.

Skjold bekreftet også at politiet har hatt kontakt med mannen tidligere.

- Politiet har kjennskap til ham, men det er ikke snakk om noe omfattende kontakt, sier han.

Overfor Dagbladet bekreftet politiet i helga at de tidligere har blitt gjort oppmerksom på Manshaus innlegg på ulike nettfora, og at de gjorde undersøkelser rundt det.

Skjerpet vurdering

Under sin årlige trusselvurdering i februar uttalte PST at sannsynligheten for at norske høyreekstreme eller venstreekstreme grupper gjennomfører terrorangrep i Norge i 2019, vurderes som liten.

- PST skjerpet i sommer vår vurdering av trusselen fra de høyreekstreme. Trusselnivået har ikke endret seg, men har gitt en skarpere vurdering av de høyreekstreme, sier Sjøvold under pressekonferansen i dag.

- Vi har sagt at siden den nasjonale trusselvurderingen kom ut, har vi sett en negativ utvikling i det høyreekstreme miljøet. Angrepet i Christchurch ble en gamechanger. Det var et angrep som fikk mye omtale. Man så også at det var et manifest, og at det ble livestreamet, sier Haugstøyl.

Han sier videre at det har vokst fram nettforum med mye høyreradikalt tankegods, som også oppfordrer til terror.

- Det er også norske sympatisører som oppfordrer til handling. På bakgrunn av det har vi sagt at det er en negativ utvikling.

Haugstøyl sier at det i Norge i liten grad er organiserte miljøer, at det gjerne er enkeltpersoner som bruker internett både til å bli radikalisert og til å oppfordre andre.

- Det er vanskelig å anslå antallet. Det jeg kan si er at det er overraskende mange som uttrykker sympati med de handlingene man har sett i utlandet, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer