PST fikk tips om norsk terrorist fem år før Westgate

PST bekrefter at de hadde bekymringssamtaler med nordmannen som senere deltok i terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

BEKYMRINGSMELDINGER: PST bekrefter at de fikk flere tips og gjennomførte samtaler med nordmannen som senere deltok i et terrorangrep i Nairobi. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BEKYMRINGSMELDINGER: PST bekrefter at de fikk flere tips og gjennomførte samtaler med nordmannen som senere deltok i et terrorangrep i Nairobi. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sikkerhetstjenesten fikk tips om norsksomalieren allerede i 2008 da han gikk på videregående skole i Larvik, melder NRK.

På denne tiden var han svært aktiv på ulike nettsider, blant annet tilknyttet terrororganisasjonene al-Shabaab og al-Qaida.

Aftenposten har tidligere skrevet at PST hadde mannen inne til bekymringssamtaler. Nå bekrefter PST dette. Blant annet møtte de ham på Oslo lufthavn i august 2010 da han var på vei til Somalia.

- Vi sa at vi hadde bekymringer til reisen han nå var på vei til å ta, og at vi mistenkte at han kanskje planla å knytte seg til al-Shabaab og ikke ville returnere til Norge. Han ga uttrykk for at han ikke hadde noen intensjoner om å knytte seg til al-Shabaab og forsikret om at han hadde tenkt seg tilbake til Norge om en 14 dagers tid, sier avdelingsdirektør Knut Sveinungsen i PST til NRK.

- Det siste han sa til våre tjenestemenn før han forlot Norge var: «Ser jeg ut som en terrorist?», sier Sveinungsen.

Minst 67 mennesker ble drept og over 200 skadd da nordmannen og tre andre unge menn stormet Westgate-senteret i Nairobi i Kenya 21. september i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer