PST fikk tips om norsk terrorist fem år før Westgate

PST bekrefter at de hadde bekymringssamtaler med nordmannen som senere deltok i terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

BEKYMRINGSMELDINGER: PST bekrefter at de fikk flere tips og gjennomførte samtaler med nordmannen som senere deltok i et terrorangrep i Nairobi. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BEKYMRINGSMELDINGER: PST bekrefter at de fikk flere tips og gjennomførte samtaler med nordmannen som senere deltok i et terrorangrep i Nairobi. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetstjenesten fikk tips om norsksomalieren allerede i 2008 da han gikk på videregående skole i Larvik, melder NRK.

På denne tiden var han svært aktiv på ulike nettsider, blant annet tilknyttet terrororganisasjonene al-Shabaab og al-Qaida.

Aftenposten har tidligere skrevet at PST hadde mannen inne til bekymringssamtaler. Nå bekrefter PST dette. Blant annet møtte de ham på Oslo lufthavn i august 2010 da han var på vei til Somalia.

- Vi sa at vi hadde bekymringer til reisen han nå var på vei til å ta, og at vi mistenkte at han kanskje planla å knytte seg til al-Shabaab og ikke ville returnere til Norge. Han ga uttrykk for at han ikke hadde noen intensjoner om å knytte seg til al-Shabaab og forsikret om at han hadde tenkt seg tilbake til Norge om en 14 dagers tid, sier avdelingsdirektør Knut Sveinungsen i PST til NRK.

- Det siste han sa til våre tjenestemenn før han forlot Norge var: «Ser jeg ut som en terrorist?», sier Sveinungsen.

Minst 67 mennesker ble drept og over 200 skadd da nordmannen og tre andre unge menn stormet Westgate-senteret i Nairobi i Kenya 21. september i fjor.

(NTB)