ATTENTAT: Dansk politi etterforsker angrepet mot serveringsstedet Krudttønden i København som et terrorangrep.
Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT / NTB scanpix
ATTENTAT: Dansk politi etterforsker angrepet mot serveringsstedet Krudttønden i København som et terrorangrep. Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT / NTB scanpixVis mer

PST følger trusselbildet mot Norge tett etter København-terroren

- Foreløpig ingen endringer i trusselbildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) følger situasjonen tett etter at en mann er drept og tre politifolk er såret i skytingen under et debattmøte om ytringsfrihet i København i ettmiddag. Angrepet etterforskes som et terrorangrep av dansk politi.

- Vi vet ikke noe foreløpig som tilsier at vi må sette inn ekstra tiltak i Norge, eller på at dette endrer trusselbildet mot Norge. Det er det foreløpig ingenting som tyder på, sier operasjonsleder i PST til Dagbladet.

Følger situasjonen nøye Han forteller at de følger situasjonen i København tett, og at PST har hatt kontakt med dansk politi og etterretning etter hendelsen. Angrepet har imidlertid ikke ført til noen endringer av trusselbildet mot Norge.

- Vi har tett dialog med våre samarbeidspartnere i de nordiske landene. Vi følger utviklingen tett for å se om det er noe som kan ha innvirkning på trusselbildet i Norge, sier operasjonslederen.

Pressekontakt i PST, Siv Alsén, bekrefter det samme overfor NTB.

— Vi følger situasjonen tett i samarbeid med våre nordiske tjenester og vurderer fortløpende om situasjonen har noe å si for trusselsituasjonen i Norge, sier Alsén.

Politiet opprettholder beredskapen Politiet i Oslo opplyser også at de følger skytingen i København nøye, men sier at beredskapen i Oslo forblir som før, melder NRK. Politiet i Oslo ønsker ikke å kommentere hvorvidt det vil bli kalt inn ekstramannskaper.

- Vi følger situasjonen nøye og har vår beredskap som før, opplyser operasjonsleder i Oslo politidistrikt Hilde Walsø til NRK.

Politiets etterretningstjeneste i Danmark, PET, sier angrepet «bekrefter at terrortrusselen mot Danmark fortsatt er alvorlig».

- Alt tyder på at angrepet var planlagt og omstendighetene tilsier at det kan være snakk om et terrorangrep, opplyser PET i en pressemelding.

PET bistår politiet i etterforskningen, og to av de tre politifolkene som ble skutt og såret, var ansatt i PET.

- Et politisk attentat Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt sier landet i dag ble rammet av en «kynisk voldshandling».

- Alt tyder på at skytinga på Østerbro var et politisk attentat og dermed en terrorhandling. Mine tanker og dypeste medfølelse går til ofrene og deres pårørende, sier Thorning-Schmidt i en uttalelse.

Hun opplyser at politiet er i full beredskap over hele landet, og at alle tilgjengelige ressurser er kalt inn.

- Myndighetenes første prioritet er nå å pågripe gjerningsmennene, sier statsministeren.

Politiet regner med at karikaturtegneren Lars Vilks var målet angrepet mot debattmøtet på serveringsstedet Krudttønden på Østerbro i København i ettermiddag.

PST la i forrige uke sin trusselvurdering for 2015, hvor de ser på hva som vil være de største truslene mot Norge det kommende året.