MOTSTRIDENDE INTERESSER? PST ber retten vurdere å fjerne John Christian Elden som forsvarer for en av de to som er siktet i trusselvideo-saken. De kan ha motstridende interesser. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADET
MOTSTRIDENDE INTERESSER? PST ber retten vurdere å fjerne John Christian Elden som forsvarer for en av de to som er siktet i trusselvideo-saken. De kan ha motstridende interesser. FOTO:TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

PST forsøkte å fjerne Elden

Sikkerhetspolitiet forsøkte å fjerne advokat John Christian Elden, men lykkes ikke i trusselvideo-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST ber retten vurdere å fjerne John Christian Elden som forsvarer for en av de to som er siktet i trusselvideo-saken. De kan ha motstridende interesser.

Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff bekrefter overfor NTB at hun mener de to siktede står i en interessekonflikt med hverandre. I et brev til Nedre Telemark tingrett ber hun retten ta stilling til om advokat John Christian Elden i det hele tatt kan oppnevnes som forsvarer for 21-åringen som har innrømmet å ha laget og lagt ut den omstridte trusselvideoen.

- Det er et sterk og lovfestet prinsipp i Norge at man skal få den forsvareren man selv ønsker. Men straffeprosessloven har regler som legger begrensninger på forsvarervalget når det oppstår interessekonflikter mellom flere siktede, sier Staff.

Ifølge straffeprosesslovens paragraf 95 kan ikke samme person være forsvarer når saken omfatter «flere siktede som har motstridende interesser».

I tillegg til 21-åringen fra Skien, er Elden forsvareren til 26 år gamle Mohyeldeen Mohammad fra Larvik. Han benekter at de to har motstridende interesser.

- Retten behandlet fredag spørsmålet om å bytte forsvarer i terrorvideo-saken, og så ingen grunn til å bytte forsvarer, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

-Per i dag er det ingen motstrid, men mine klienter har sammenfallende interesser. Sikkerhetspolitiet prøver seg på splitt og hersk, et kjent krigsknep, sier advokat Elden.

Benekter motstrid - Jeg er klar over at en eventuell interessekonflikt kan bli en problemstilling, men så langt er det ikke motstridende interesser mellom mine klienter. De er begge av den oppfatning at videoen og budskapet i den er innenfor ytringsfrihetens rammer, sier Elden.

Mens 21-åringen har erkjent å ha laget produsert og publisert videoen der statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og kronprins Haakon ifølge PST blir truet på ulovlig vis, hevder Mohammad han ikke har noe befatning med den.

Motstridssituasjoner oppstår ofte når flere siktede i samme sak begynner å skylde på hverandre. Slike situasjoner er naturlig nok svært nyttig for politi og påtalemyndighet, både under etterforskning og i en eventuell hovedforhandling.

Advokat Knut Smedsrud sto klar til å tre inn som Mohammads forsvarer dersom PST ville begjære ham varetektsfengslet, for å unngå en eventuell motstridssituasjon. Det ble ikke nødvendig, i og med at Mohammad aldri ble begjært varetektsfengslet, og den hovedsiktede 21-åringen ble løslatt fredag.

Tror på henleggelse - Spørsmålet om en mulig interessekonflikt er ikke satt på spissen så langt, men vi vil selvfølgelig vurdere dette grundig om det skulle bli behov for det, for eksempel hvis det blir tatt ut tiltale, sier Elden.

Han mener imidlertid saken aldri vil komme så langt. Etter hans oppfatning er budskapet i trusselvideoen ikke ulovlig, primært fordi det vernes av ytringsfriheten og fordi eventuelle trusler uansett ikke er egnet til å hindre verken statsministeren, utenriksministeren eller kronprinsen i deres myndighetsutøvelse.

De to siktede kjenner hverandre gjennom gruppen som arrangerte demonstrasjonen utenfor Stortinget mot Norges militære tilstedeværelse i Afghanistan. Slik NTB forstår finkjemmer PSTs etterforskere store mengder elektroniske beslag blant annet på leting etter kommunikasjon de to imellom.

(NTB)