Kongsberg-angrepet:

PST: Framstår ikke religiøst motivert

Politiets sikkerhetstjeneste mener voldshandlingene på Kongsberg ikke framstår som religiøst motivert. Teorien om at handlingen var et terrorangrep, er ikke styrket.

MANGE BERØRTE: Politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt kom med nye detaljer om de dramatiske minuttene på Kongsberg. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Av respekt for etterforskningen, og at den er i en tidlig fase, er det ikke riktig for meg å konkludere. Men jeg står likevel inne for vurdering av at vi ikke har å gjøre med en ekstrem islamist som er religiøst overbevist, men vi står primært overfor en person med store psykiske utfordinger og som ikke drevet fram av en religiøs overbevisning, sier Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder for kontraterror i PST, til Dagbladet.

Torsdag uttalte PST at Kongsberg-angrepene framstår som terror. Terrorhandlinger er definert i sikkerhetsloven, og forutsetter hensikt om å «oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål».

Sykdom som hovedteori

Politiet har sagt at det er naturlig å etterforske om det var en terrorhendelse, men at mistanken om at det skyldes sykdom er blitt styrket.

- Vi jobber med masse hypoteser. De svekkes og styrkes underveis i etterforskningen. Vi skal finne ut hva som har skjedd, og hvorfor det har skjedd, sa politiinspektør Per Thomas Omholt på en pressekonferanse fredag.

Han nevnte sinne, hevn, impuls, jihad, sykdom eller provokasjon blant hypotesene politiet jobber med.

- Framstår det nå i mindre grad som terror i lys av politiets hovedteori om psykisk sykdom, Haugstøyl?

- Jeg ønsker ikke å konkludere på det. Det er tidlig, men vi har ikke sett ting i saken som styrker teorien om at han er drevet av religiøs overbevisning, men at han primært er syk. Men av respekt for etterforskningen som vil pågå lang tid framover, er det ikke riktig å si at det ikke er terror, men det er viktig å nyansere bildet, sier han.

37 år gamle Espen Andersen Bråthen er siktet for fem drap etter at han gikk til angrep med blant annet pil og bue i Kongsberg onsdag kveld. Politiet har ikke tatt ut siktelse for terror mot Bråthen.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag 13. oktober pågrepet for fem drap på Kongsberg. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Første varsel

Haugstøyl opplyser at PST for første gang ble varslet om Bråthen i 2015.

- Det var et varsel som gikk ut på en sårbar person som hadde konvertert, og en som ble oppfattet som sårbar og som kunne blitt radikalisert. Det var ikke en person som hadde noe ønske om voldshandling, men vi visste at han hadde en lav terskel for å utøve vold og var sårbar for radikalisering, sier han.

Kontraterror-sjefen opplyser at Bråthen var «godt omhandlet hos politiet før 2015».

- Det var om vold, rus, trusler, psykiatri - det var sammensatt bilde. Men han var godt kjent hos politiet. Den historikken han hadde i 2015, kombinert med fare for radikalisering, gjorde det naturlig for oss å registrere han hos oss i PST, sier han.

KONGSBERG: Politiet deler opplysningene de har om de drepte. Video: NTB. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer

Video

Etter en video mannen la ut i 2017 der han kom med det som framsto som en trussel, og viste til at han var blitt muslim, fikk PST flere varsler om mannen.

- Vi gjorde en vurdering den gangen av om det som ble uttalt i videoen var juridisk sett en straffbar trussel. PST og politiet kom fram til at det var en uspesifisert trussel som ikke ble rammet av straffeloven og ikke var ulovlig. Men vi mente likevel at på bakgrunn av informasjonen vi hadde - både videoen og informasjon om hans voldshistorikk - at det var grunnlag for å gjennomføre bekymringssamtale.

Øst politidistrikt gjennomførte en bekymringssamtale med siktede, hvor han ga «en adekvat forklaring på videoen», ifølge Haugstøyl.

- Han mente at han hadde blitt revet med og at det ikke var ment som en trussel. Men på bakgrunn av videoen, samtalen og noe aktivitet han hadde i etterkant, uten at jeg kan være konkret om det, ble det gjort en vurdering av at vedkommende framsto som psykisk syk. Det gjorde at vi var enige om vi ikke ønsket å sitte på informasjonen, som vi ikke ville klare å følge opp, og ville varsle helsevesenet om det vi hadde observert og vår bekymring om at vi hadde å gjøre med en psykisk syk person med voldspotensial, sier han.

KONGSBERG: Politiet opplyser torsdag til Dagbladet at den drapssiktede Espen Andersen Bråthen har vært i avhør. Der har han forklart seg detaljert om hendelsen på Kongsberg onsdag kveld, hvor han drepte fem mennesker. Video: Signe Elise Morthen Stenersen / Dagbladet. Vis mer

Varslet helsevesen

Han opplyser at informasjonen om Bråthen ble delt med helsevesenet januar 2018.

- Jeg har ikke informasjon om dette ble fulgt opp videre av helsevesenet, men vi delte informasjonen.

PST gjorde i januar 2018 en ny vurdering på Bråthens intensjon og kapasitet til å «begå politisk, ideologisk eller religiøs vold i Norge».

- Konklusjonen var at vi vurderte det som lite sannsynlig at han ville begå en politisk motivert terrorhandling i Norge. Men vi vurderte likevel at det var mulig at han ville begå et lavskala angrep, tuftet på hans psykiske tilstand og lave terskel for å bruke vold.

- Hva legger du i et lavskala angrep?

- Det er lite planlegging, ingen andre involverte og med enkle midler, sier han.

Politidirektoratet og PST har varslet en evaluering av politiets håndtering av angrepet, både i forkant og under selve hendelsen. Der skal informasjonsflyten mellom PST og politiet ses på.

Haugstøyl sier til NTB at dialogen med helsevesenet og måten det ble fulgt opp på, må evalueres.

- Det er litt viktig ikke å glemme det, og det er litt av grunnen til at vi går ut med dette. Det er for å reise problemstillingen som er fryktelig vanskelig, der psykisk helse spiller en viktig rolle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer