Kongsberg-angrepet:

PST: Framstår ikke religiøst motivert

Politiets sikkerhetstjeneste mener voldshandlingene på Kongsberg ikke framstår som religiøst motivert. Teorien om at handlingen var et terrorangrep, er ikke styrket.

MANGE BERØRTE: Politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt kom med nye detaljer om de dramatiske minuttene på Kongsberg. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Av respekt for etterforskningen, og at den er i en tidlig fase, er det ikke riktig for meg å konkludere. Men jeg står likevel inne for vurdering av at vi ikke har å gjøre med en ekstrem islamist som er religiøst overbevist, men vi står primært overfor en person med store psykiske utfordinger og som ikke drevet fram av en religiøs overbevisning, sier Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder for kontraterror i PST, til Dagbladet.

Torsdag uttalte PST at Kongsberg-angrepene framstår som terror. Terrorhandlinger er definert i sikkerhetsloven, og forutsetter hensikt om å «oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål».

Sykdom som hovedteori

Politiet har sagt at det er naturlig å etterforske om det var en terrorhendelse, men at mistanken om at det skyldes sykdom er blitt styrket.

- Vi jobber med masse hypoteser. De svekkes og styrkes underveis i etterforskningen. Vi skal finne ut hva som har skjedd, og hvorfor det har skjedd, sa politiinspektør Per Thomas Omholt på en pressekonferanse fredag.

Han nevnte sinne, hevn, impuls, jihad, sykdom eller provokasjon blant hypotesene politiet jobber med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer