PST frigir hemmelige dokumenter: Panikk og lammelse i KGB etter Treholt-avsløringen

Da Arne Treholt ble avslørt som spion for Sovjet, startet svarteperspillet i KGB. Ingen ville ha skylden for at den viktige agenten ble avslørt.

AVSLØRT: Dette bildet, tatt av politispanere, viser Arne Treholt på vei ut av en drosje på Fornebu flyplass 20. januar 1984. Inne i avgangshallen ventet politiet på ham, og han ble pågrepet, siktet for spionasje. At Treholt ble avslørt førte til panikk, lammelse og storrengjøring innad i KGB. Foto: PST/NTB SCANPIX/HANDOUT
AVSLØRT: Dette bildet, tatt av politispanere, viser Arne Treholt på vei ut av en drosje på Fornebu flyplass 20. januar 1984. Inne i avgangshallen ventet politiet på ham, og han ble pågrepet, siktet for spionasje. At Treholt ble avslørt førte til panikk, lammelse og storrengjøring innad i KGB. Foto: PST/NTB SCANPIX/HANDOUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dokumenter fra PST, som Dagbladet har fått innsyn i, gir en detaljert beskrivelse av det indre livet i den sovjetiske etterretningstjenesten KGB etter at Arne Treholt ble avslørt som spion i januar 1984. Dokumentene, som ble sendt til den norske etterretningstjenesten POT fra den britiske etterretningstjenesten MI6, bygger på opplysninger fra KGB-informanten Gordjevskij. I dokumentene går det fram at pågripelsen av Treholt umiddelbart skapte panikk og handlingslammelse i etteretningsorganisasjonen. Deretter startet spillet om hvem som måtte ta skylden og konsekvensene for at den verdifulle kilden ble avslørt.  «Paralysert» «Etterdønningene etter Treholt-arrestasjonen hadde i praksis paralysert arbeidet i Den tredje avdeling, og bare Storbritannia-kontoret var i stand til å sette av tid til noe annet. Men også på britisk side kunne man føle følgene av saken. De mottok ingen beskjeder fra hovedkontoret mellom 23. januar (tre dager etter Treholt-arrestasjonen) og 8. februar.» heter det i dokumentene.

KGB satte umiddelbart i gang en «detaljert analyse» av hva som hadde gått galt i Treholt-saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer