(Dagbladet): Dokumenter fra PST, som Dagbladet har fått innsyn i, gir en detaljert beskrivelse av det indre livet i den sovjetiske etterretningstjenesten KGB etter at Arne Treholt ble avslørt som spion i januar 1984.
Dokumentene, som ble sendt til den norske etterretningstjenesten POT fra den britiske etterretningstjenesten MI6, bygger på opplysninger fra KGB-informanten Gordjevskij.
I dokumentene går det fram at pågripelsen av Treholt umiddelbart skapte panikk og handlingslammelse i etteretningsorganisasjonen. Deretter startet spillet om hvem som måtte ta skylden og konsekvensene for at den verdifulle kilden ble avslørt.
«Paralysert»
«Etterdønningene etter Treholt-arrestasjonen hadde i praksis paralysert arbeidet i Den tredje avdeling, og bare Storbritannia-kontoret var i stand til å sette av tid til noe annet. Men også på britisk side kunne man føle følgene av saken. De mottok ingen beskjeder fra hovedkontoret mellom 23. januar (tre dager etter Treholt-arrestasjonen) og 8. februar.» heter det i dokumentene.
KGB satte umiddelbart i gang en «detaljert analyse» av hva som hadde gått galt i Treholt-saken.
Den sommeren, et halvt år etter Treholt-arrestasjonen, pekte de fleste på Treholts føringsoffiser, Genadij Titov.
«Den generelle oppfatningen var at (...) Treholt hadde blitt avslørt på grunn av skjødesløsheten til sin føringsoffiser, Genadij Fedorovitsj Titov. Han hadde tilsynelatende gjort en rekke åpenbare feil. Disse inkluderte et unødvendig antall turer til Wien og Helsinki (...) I tillegg viste fotografiene i vestlig media at Titov hadde møtt Treholt på åpen gate, som om de befant seg utenfor KGBs lokaler.»
Feilen fikk imidlertid ingen umiddelbare konsekvenser for Titov, som hadde blitt forfremmet til general like før Treholt-saken sprakk.

«Det var vanskelig å ta affære mot en general. I tillegg hadde Titovs utenlandsbesøk blitt autorisert av to overordnede, som ville måtte akseptere sin del av skylden dersom Titov ble syndebukk i saken.»
Bitter I løpet av sommeren begynner også renkespillet i KGB å gjøre seg gjeldende:
Evgenij Aleksandrovitsj Belajev var russeren som først møtte Arne Treholt, under et cocktailselskap ved den Sovjetiske ambassaden i Oslo i 1967. Treholt, som da var journalist i Arbeiderbladet, hadde behov for kilder. Men KGB hadde andre planer for ham. I 1971 ble Treholt introdusert for Genadij Titov, som raskt ble en nær venn. Titov hadde klare regler for hvordan de skulle møtes: Treholt måtte aldri ringe, og aldri skrive opp Titovs navn noe sted.
Etter at Treholt ble avslørt i 1984, ble Belajev, som opprinnelig hadde truffet Treholt, sendt hjem fra Norge. Det er en svært bitter Belajev som forklarer seg om saken for KGB sommeren 1984 ifølge arkivene:
«Når Titov tok over kontakten, begynte han umiddelbart å gjøre møtene med Treholt skjulte for å gjøre ham til agent. Etter Belajevs syn, som omtaler Titov med stor grad av bitterhet, ødela dette alt. Titov begynte å kjøre saken på sitt ubesværede vis, som omfattet å møtes i forskjellige land.»

Belajev var særlig krass i sin karakteristikk av bildene av Treholt og Titov på gata i Wien:
«Der går de, vandrende gatelangs i Wien med en verdifull agent som om de gikk langs Nevskij Prospekt (hovedgata i St. Petersburg, red.anm.). Dette var den store agentføreren Titov.»
Belajev hadde fått et oppdrag ved en annen utenriksstasjon før Treholt-saken sprakk. Nå ble han isteden sparket ut av Norge, og hentet hjem til Moskva. I KGB-avhøret sier han:
«Jeg ville dra utenlands, men på grunn av denne dumme Treholt-saken, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Kan du hjelpe meg?»

Titov ville ikke sitte stille og se på at han ble gjort til syndebukk for Treholt-fadesen. I februar 1985 svarte han med å gi Belajev skylden for at Treholt ble avslørt. Titov forsøkte også å legge skylden på Aleksandr Ogorodnik, en CIA-agent i det Sovjetiske diplomatiet.
Sendt til Øst-Berlin Selv om Belajevs bemerkninger om Titov kan synes farget av personlige anliggender, var det sommeren 1984 mange som delte oppfatningen om at Titov måtte ta ansvaret for at Treholt-operasjonen hadde gått i vasken.
Titov ble også gitt skylden for at en annen norsk agent, Gunvor Galtung Haavik, ble avslørt.
«Dette var unødvendig, ettersom materialet Treholt leverte i stor grad overlappet med hennes. Men Titov ville vise høy aktivitet.», hetter det i MI6-arkivet.
I august 1984 ble Titov overført til en høytstående KGB-stilling i Øst-Berlin. Der fikk han selskap av Aleksandr Lopatin, som var den tredje personen på bildet med Treholt fra Wien, og Vladimir Ivanovitsj Sjisjin, den fremste spesialisten på Norge i KGB.

