Trusselbildet mot Norge

PST frykter «anti-statlige fellesskap»

Antistatlige vaksinemotstandere og høyreekstremister har funnet hverandre i konspirasjoner rundt covid-19 pandemien.

ANTI: Det brøt ut opptøyer under flere anti-lockdown demonstrasjoner blant ulike antivaksinemotstandere og konspirasjonsteoretikere i Rotterdam i Nederland. Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/NTB Scanpix
ANTI: Det brøt ut opptøyer under flere anti-lockdown demonstrasjoner blant ulike antivaksinemotstandere og konspirasjonsteoretikere i Rotterdam i Nederland. Foto: Hollandse Hoogte/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Følg pressekonferansen kl. 13 på Dagbladet.no Det er ikke bare vaksinemotstandere som trykker konspirasjonsteoriene rundt corona og covid-19-pandemien til sitt bryst. Etter hva Dagbladet forstår mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sin årlige trusselvurdering, som legges fram i dag, at konspirasjonsteoretikerne og høyreekstremistene har funnet hverandre.

De – konspirasjonsteoretikerne og høyreekstremistene – deler oppfatningen om at store deler av verden styres av en hemmelig global elite.

Bekymring

- Jeg kan bekrefte at vi ser med bekymring både på høyreekstremistene og konspirasjonsteoretikerne som har funnet hverandre i et slags antistatlige fellesskap. De mener eliten bruker statens maktmidler til å krenke menneskenes frihet, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Han ønsker ikke å gå i detalj, men bekrefter at PST følger nøye med på konspirasjonsteoretikere, antistatlige aktivister og høyreekstremister, og at det er flere indikasjoner på at gruppene har funnet et fellesskap etter to år med pandemi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.