UTBOMBET: Norske myndigheter hadde ingen opplysninger av betydning om Anders Behring Breivik eller hans planer før det smalt i regjeringskvartalet klokka 15.25.19. Foto: MORTEN HOLM / SCANPIX
UTBOMBET: Norske myndigheter hadde ingen opplysninger av betydning om Anders Behring Breivik eller hans planer før det smalt i regjeringskvartalet klokka 15.25.19. Foto: MORTEN HOLM / SCANPIXVis mer

PST frykter at enkeltpersoner skal kopiere Breivik

Men det er ingen økt trussel fra de høyre- og venstreekstreme miljøene i Norge etter 22. juli, ifølge PST. Fersk analyse offentliggjort i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets Sikkerhetstjeneste frykter at andre kan forsøke å etterligne Anders Behring Breiviks angrep eller utføre mindre alvorlig terrorisme i kjølvannet, men det foreligger ingen informasjon om at personer eller miljøer har slike planer per i dag.

«Terrorhandlingene medfører ingen økning i trusselen fra kjente høyreekstreme eller venstreekstreme miljøer i Norge. Samtidig representerer følgehandlinger en mulig og udefinert trussel. Slike handlinger kan planlegges og gjennomføres av enkeltstående aktører uten forvarsel og uten at det foreligger forbindelser av operativ karakter til andre personer», heter det i trusselvurderingen som nettopp ble offentliggjort.

- Ytterst få personer i Norge vil kunne utføre handlinger med samme modus og av samme omfang. Samtidig vil enkelte kunne la seg inspirere til å begå mindre omfattende terror- eller voldshandlinger, mener PST.

Les hele trusselvurderingen her (pdf)

- Annen ideologisk overbevisning PST går langt i å si at den terrorsiktede 32-åringen ikke kan defineres inn i et etablert, høyreekstremt miljø.

«Det er på flere områder vesentlige forskjeller mellom det høyreekstreme miljøet og forhold knyttet til siktede. Den siktedes ideologiske overbevisning synes å skille seg fra flertallet av personer tilknyttet de tradisjonelle høyreekstreme miljøene i Norge. Videre fremstår ikke hans uttalelser i sosiale medier som spesielt hatske eller truende, sammenlignet med høyreekstreme meningsytringer», skriver sikkerhetstjenesten.

Analytikerne bemerker også at personer i de høyreekstreme miljøene i Norge tar avstand fra terrorhandlingene, og at terrorangrepene faktisk kan ventes svekke rekrutteringen til disse miljøene ytterligere.

«Hvorvidt siktede har hatt kontakt med personer i de høyreekstreme miljøene er foreløpig uavklart. Siktede tar avstand fra nazisme og antisemittisme, og omtaler høyreekstreme miljøer i negative ordelag», heter det i trusselvurderingen.

Etterhvert som stadig mer informasjon blir innhentet i Norge og av samarbeidende politietater og sikkerhetstjenester i utlandet, tyder det meste på at Behring Breivik bløffer om andre «terrorceller» og medhjelpere:

«Siktede har uttalt at han tilhører et europeisk nettverk som har intensjon om å utføre politisk motiverte voldshandlinger. PST har i dag ingen informasjon som verifiserer denne påstanden. Den informasjonen PST har tilsier at siktede var alene om å forberede og gjennomføre terrorhandlingene»

PST understreker at det ennå er svært viktig at etterforskningen får avklart om noe slikt nettverk eksisterer.

- Dobbeltliv På mandag skrev Dagbladet at et tilsynelatende bagatellmessig innkjøp hos et polsk kjemikaliefirma i april pålydende 120 kroner er det eneste som så langt er funnet på Anders Behring Breivik i den enorme informasjonsstrømmen PST gjennomgår fra tida før angrepene.

- Vi finner ikke hans navn noe annet sted. Han har levd et svært lovlydig liv - et dobbeltliv der han ikke har vært ekstrem utad eller kommet med voldelige uttalelser til andre. Hvis han skulle vært registrert hos oss måtte nesten hele Norge vært det, sa PST-sjef Janne Kristiansen.

Både bombeingredienser, våpen og annet utstyr Behrin Breivik har brukt i angrepene ser ut til å være kjøpt inn på lovlig vis. Basert på de første analysene mente PST-sjefen at et demokrati ikke kunne ha fanget opp Breiviks plan eller forberedelser.

- Selv ikke Stasi-Tyskland kunne ha stoppet ham. Det eneste måtte ha vært en chip inne i folks hjerner. Det er ikke et slikt land vi vil ha, det er ikke slik Europa er, sa Kristiansen til Dagbladet.

- KUNNE IKKE STOPPET HAM: PST-sjef Janne Kristiansen har tidligere denne uka sagt til Dagbladet at ikke engang STASI-Tyskland kunne ha oppdaget terrorforberedelesene til Anders Behring Breivik. Foto: EIRIK H. URKE
- KUNNE IKKE STOPPET HAM: PST-sjef Janne Kristiansen har tidligere denne uka sagt til Dagbladet at ikke engang STASI-Tyskland kunne ha oppdaget terrorforberedelesene til Anders Behring Breivik. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer