PST frykter at Norge bidrar til produksjon av masseødeleggelsesvåpen

Har stoppet rekordmange iranske studenter.

TAR AFFÆRE: - PST frykter at Norge bidrar til produksjon av masseødeleggelsesvåpen, som ytterste konsekvens av at risikostudenter får tilgang til norsk akademia, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
TAR AFFÆRE: - PST frykter at Norge bidrar til produksjon av masseødeleggelsesvåpen, som ytterste konsekvens av at risikostudenter får tilgang til norsk akademia, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST. Foto: Håkon Eikesdal / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har hittil i år bare gitt 27 iranske studenter godkjent studentasyl, mot 122 på samme tidspunkt i fjor. Årsaken er frykt for at Norge skal bidra til produksjon av masseødeleggelsesvåpen.

Ferske tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI) viser at aldri før har så mange iranske studenter som søker seg til norske universiteter og høyskoler, blitt stoppet av PST, skriver Universitas.

- PST frykter at Norge bidrar til produksjon av masseødeleggelsesvåpen, som ytterste konsekvens av at risikostudenter får tilgang til norsk akademia, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Han bekrefter at PST foretar sikkerhetsvurderinger av rekordmange iranske studenter i år og at årsaken til intensiveringen henger sammen med det generelle trusselbildet.

I PSTs trusselvurdering for 2013, som ble lagt fram i februar i år, pekes det spesielt på at norsk høyteknologi er attraktivt for Iran. Landets etterretning har tidligere bekreftet at de sender agenter ut i verden for å tilegne seg slik kunnskap.

Bernsen sier at norske universiteter og høyskoler bør være mer på vakt og selv har et ansvar, men viserektor Ragnhild Hennum ved Universitetet i Oslo mener at ivaretakelsen av rikets sikkerhet er PSTs oppgave

- UiO har ingen hjemmel for å overvåke våre studenter - verken nasjonale eller internasjonale. De studentene som studerer hos oss, har oppholdstillatelse fra UDI, understreker Hennum.

(NTB)