ENORME ØDELEGGELSER: Bomba som Anders Behring Breivik sprengte i Regjeringskvartalet drepte åtte mennesker og forårsaket enorme ødeleggelser. PST frykter at andre kan bli «trigget» til å forsøke noe liknende.
Foto: Berit Roald / Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: Bomba som Anders Behring Breivik sprengte i Regjeringskvartalet drepte åtte mennesker og forårsaket enorme ødeleggelser. PST frykter at andre kan bli «trigget» til å forsøke noe liknende. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

PST frykter Breivik-kopi

Sikkerhetspolitiet frykter at en eller flere personer vil forsøke å kopiere terrorattentatet i Oslo og på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST og mannskapene til analysesjef Jon Fitje bistår Oslo politidistrikt med etterforskningen etter bomba mot regjeringskvartalet og terrormassakren på Utøya den 22. juli. Samtidig jobber terroristjegerne i Nydalen for fullt for å hindre nye terrorattentat på norsk jord.

- Frykter dere en «copycat»?

- Det vi alltid være fare for en eller flere følgehandlinger. Det ser vi etter at volds- og terrorhandlinger blir publisert. Andre kan bli «trigget» til å forsøke å gjøre noe liknende. En terrorhandling som 22. juli kan utløse en planlagt eller spontan handling. Manifestet Breivik har spredd kan over lang tid være en inspirasjon og oppskrift på hvordan en terrorhandling kan gjennomføres. Vi ser også at slike hendelser fører til mye støy, sier Jon Fitje til Dagbladet.

- Ikke kapasitet - Breivik har ikke operert i det offentlige rom. Han har blant annet deltatt i diskusjoner i lukkede rom på Internett. Hvordan kan PST ha kontroll med slike miljøer?

- Hvis vi skal følge med på ytringer, må vi ha en inngang. Det må være formålsstyrt, det vil si at vi i ettertid må ha en begrunnelse for å se nærmere på enkeltpersoner eller miljøer. Vi har ikke lov til å drive generell overvåking. Det hadde heller ikke vært nyttig, og vi har heller ikke kapasitet til å drive generell overvåking, sier Jon Fitje.

- Vi var forberedt på at det kunne skje et bombeattentat. Bomber er ikke noe ukjent terrorfenomen. Men det som skjedde på Utøya var vi ikke forberedt på. Det finnes knapt paralleller til massakren i historien, sier Fitje.

- Hadde PST informasjon som tydet på et terrorangrep mot Norge?

MASSEDRAPENE: Her ligger blomster ved Utvika til minne om de 68 som ble drept i massakren på Utøya. PST frykter personer som kan ha latt seg påvirke av drapene.
Foto: Christian Roth Christensen
MASSEDRAPENE: Her ligger blomster ved Utvika til minne om de 68 som ble drept i massakren på Utøya. PST frykter personer som kan ha latt seg påvirke av drapene. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Nei! Vi hadde ingen slike indikasjoner før 22. juli, sier Fitje.

Ideologisk islamhater - Vi hadde ingen forvarsel om at noe kunne skje. Anders Behring Breivik er ingen vanlig terrorist. Han kan ikke beskrives som en tradisjonell høyreekstremist. Vi hadde i vår terrorvurdering ingen holdepunkter for å advare spesielt mot høyreekstremister. Men det var en bekymring for kontakten mellom norske og slaviske ekstremister. Disse slaviske ekstremistmiljøene er langt mer voldelige enn hva vi ser i Norge, sier analysesjefen i PST.

Jon Fitje beskriver Breivik som en politisk motivert ideologisk islamhater.

- Breivik er en islamfiendtlig person som har bygget opp et fiendebilde. Han er en ekstremt ideologisk og politisk motivert. De fleste høyreekstremister bruker nynazistiske symboler. Anders Behring Breivik forakter og ser ned på nynazister. Han forsvarer Israel og blir i enkelte miljøer beskrevet som sionist, sier Fitje.

Jon Fitje har ikke selv deltatt i avhørene av Breivik. Men han har sett deler av videoopptakene fra avhørene.

- Jeg vil ikke kommentere avhørene av Breivik. Leses manifestet han har skrevet, er det åpenbart at Breivik mentalt distanserer seg fra terrorhandlingene. Samtidig ser han seg selv som en martyr, sier Fitje.

Konvertitter - Har terroren 22. juli forandret trusselbildet i Norge?

- Trusselbildet generelt har ikke forandret seg. Vi har fortsatt fokus på trusler fra islamistiske gruppe. Dette er et lite miljø. Norge inngår i dag et islamistisk globalt fiendebilde. Vi ser også at personer knyttet til disse miljøene reiser til konfliktområder. De reiser til Afghanistan, Pakistan og Afrikas Horn og noen er knyttet til terrororganisasjonen Al-Shabab, sier Fitje. Han bekrefter også at det har vært og er personer i Norge tilknyttet terrororganisasjoner.

700 TIPS: Analsysesjef Jon Fitje og PST har mottatt rundt 700 terrortips. De fleste av disse må PST sjekke grundig opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
700 TIPS: Analsysesjef Jon Fitje og PST har mottatt rundt 700 terrortips. De fleste av disse må PST sjekke grundig opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Norge var ikke noe terrormål, men vi har sett en utvikling med radikalisering og propaganda for et globalt fiendebilde. Noe som har ført til at Norge i dag er et terrormål.

- Hvem er disse personene dere frykter kan utføre nye terrorhandlinger i Norge?

- Jeg kan ikke gå i detalj rundt personer. Men vi ser at noen få personer tiltrekkes radikale miljøer.

- Hva med norske konvertitter?

- Det er korrekt at det er et generelt og potensielt problem, sier Jon Fitje.

Utenlandsk interesse Anders Behring Breivik blir av terroreksperter sett på som unik, i den forstand at han trolig har operert alene. Andre kjente terrorister har operert i mindre grupper og ofte vært tilknyttet en organisasjon eller et terrornettverk.

- Breivik er spesiell, noe også interessen fra våre samarbeidende tjenester viser. Det er stor interesse for å få vite mer om ham. Hans måte å planlegge, operere og utføre en terrorhandling er ny, sier Fitje.

- Har PST evaluert hva dere burde og kunne gjort annerledes før 22. juli, slik at Breivik hadde blitt avslørt?

- PST har satt ned to interne evalueringsgrupper som ser på forholdene og hva vi kan lære av 22. juli. Dette arbeidet skjer ved siden av 22. juli kommisjonen, sier Jon Fitje.

BILBOMBE: Anders Behring Breivik plasserte en bombe på 950 kilo utenfor Regjeringskvartalet. Bilen på bildet var tom og sto parkert ved siden av Breiviks bil da bomben gikk av 22. juli.
Foto: Berit Roald / Scanpix
BILBOMBE: Anders Behring Breivik plasserte en bombe på 950 kilo utenfor Regjeringskvartalet. Bilen på bildet var tom og sto parkert ved siden av Breiviks bil da bomben gikk av 22. juli. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer