ENKELTPERSONER: PST, her ved leder Janne Kristiansen, mener den største trusselen er enkeltpersoner i antiislamske miljøer. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ENKELTPERSONER: PST, her ved leder Janne Kristiansen, mener den største trusselen er enkeltpersoner i antiislamske miljøer. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

PST frykter enkeltpersoner i antiislamske miljøer

Ny trusselrapport publisert i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en av politirapportene som i dag er offentliggjort etter at justisminister Knut Storberget informerte Stortinget om terrorsaken, kommer PST med en mer detaljert vurdering av antiislamske miljøer i Norge enn tidligere.

I den åpne trusselvurderingen for 2011 heter det blant annet:

- I 2011 forventer vi at deres virksomhet kan bidra til å styre den offentlige debatten i retning av økt fremmedfiendtlighet.

2011 ble i stedet sterkt preget av terrorhandlingene 22. juli, hvor Anders Behring Breivik, som omtales som antiislamist, drepte 77 personer.

Bekymret I den nye rapporten pekes det nå på faren for voldshandlinger fra enkeltpersoner tilknyttet antiislamske miljøer.

- Foreløpig synes trusselen primært å være relatert til enkeltpersoner som er tilknyttet miljøet. De etablerte gruppene tar avstand fra bruk av politisk motivert vold, heter det i rapporten.

Som Dagbladet har skrevet tidligere, har PST vært bekymret for at noen vil ønske å kopiere Breiviks handlinger, eller gjøre noe inspirert av den. Bekymringen er også gjengitt i den nye rapporten.

- PST vurderer at det fortsatt er mulig at enkeltpersoner som er inspirert av terrorhandlingene kan søke å gjennomføre voldshandlinger.

- Ønsker kopiering Forsker Anders Romarheim mener det er åpenbart at Breivik ønsker at noen skal kopiere ham.

FENGSLET: Forsker Anders Romarheim mener det er åpenbart at Anders Behring Breivik ønsker at noen skal kopiere ham.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
FENGSLET: Forsker Anders Romarheim mener det er åpenbart at Anders Behring Breivik ønsker at noen skal kopiere ham. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Handlingene er tydelig gjort med et ønske om at andre skal følge opp, med detaljerte oppskrifter på for eksempel bombeproduksjon og hvordan man skal holde seg vekk fra politiets radar, sier Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Romarheim deler PSTs bekymring for enkeltpersoner som kan tenkes å la seg inspirere, men tror også at Breiviks handlinger er så brutale at mulige meningsfeller uansett bare vil ta avstand fra handlingene.

- En kan ikke utelukke at det kommer noen etterfølgere, forvirrede personer som lar seg inspirere. Men det som er spesielt med terrorhandlingene 22. juli er at de var så ekstremt brutale, med massehenrettelser av ungdom på kloss hold, at det skaper en avsky, også blant de som kan tenkes å dele meningene hans. Det må være lov til å håpe at det får absolutt alle til å holde seg borte fra å gjøre noe tilsvarende, sier Romarheim.

PST varsler at de vil oppdatere sine vurderinger av antiislamske miljøer i den kommende trusselvurderingen, som vil bli lagt fram på nyåret.

- Terrorhandlingene 22. juli peker på utfordringer knyttet til å avdekke personer som planlegger, forbereder og gjennomfører terrorhandlinger alene. Slike personer kan være motivert av ulike ideologiske retninger, herunder tradisjonell høyreekstremisme og antiislamsk tankegods, skriver PST.