Trusler og hets

PST frykter for demokratiet

Trusler, grov sjikane og uthenging kan føre til at Norge mister en hel generasjon med politikere.

TRUSLER OG HETS: Seksjonsleder Olav Rognlid i PST mener trusler og hets truer demokratiet. - Vår frykt er at unge politikere som blir utsatt for trusler og hets ikke orker mer, og gir seg. Det er en trussel mot demokratiet, sier Rognlid. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TRUSLER OG HETS: Seksjonsleder Olav Rognlid i PST mener trusler og hets truer demokratiet. - Vår frykt er at unge politikere som blir utsatt for trusler og hets ikke orker mer, og gir seg. Det er en trussel mot demokratiet, sier Rognlid. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) frykter at trusler og hets kan føre til at Norge kan miste en hel generasjon med unge politikere.

PST har i flere år hatt ansvaret for å forebygge og etterforske trusler mot myndighetspersoner, herunder medlemmer av regjeringen, Stortinget, kongehuset og Høyesterett.

Nå har Riksadvokaten bestemt at sikkerhetspolitiet også har ansvaret for å følge opp de 90 sentralstyremedlemmene i de politiske ungdomsorganisasjonene.

Seksjonsleder Olav Rognlid i PSTs avdeling for sikkerhet og beredskap har ansvaret for trusler og rådgivning av myndighetspersoner i Norge.

Mer trusler

- Truslene og hetsingen av myndighetspersoner har de siste åra vært stabil. Nå forventer vii en viss økning, bekrefter Olav Rognlid overfor Dagbladet.

- Vi vektlegger tre forhold som vi mener kan utgjøre en økt mengde trusler mot politikere, myndighetspersoner og myndighetene:

- Først og fremst myndighetenes håndtering av pandemien - covid-19.

- Vi forventer også en økning av radikaliserte høyreekstremister.

- Valgåret vil gjøre at enkelte politikere/myndighetspersoner i forbindelse med kontroversielle enkeltsaker blir mer utsatt enn vanlig, sier seksjonsleder Rognlid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer