TRUSSELVURDERING: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen, justis- og beredskapsminister Grete Faremo og PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland legger frem en felles trusselvurdering under en pressekonferanse på hotel Bristol mandag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TRUSSELVURDERING: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen, justis- og beredskapsminister Grete Faremo og PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland legger frem en felles trusselvurdering under en pressekonferanse på hotel Bristol mandag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

PST frykter norske Breivik-kopier

- De fleste tar avstand fra Utøya-drapene, men flere støtter angrepet mot regjeringskvartalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST legger i dag fram sin trusselvurdering for 2013

De mener, som de siste årene, at ekstreme islamister utgjør den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge.  

PST mener truslene fra høyreekstreme miljøer er mindre, men at det er knyttet bekymring til enkeltpersoner med «varierende» tilknytning til de etablerte miljøene.

Ifølge PST er dette personer med ekstreme holdninger og synspunkter, «basert på konspirasjonsteorier og politikerforakt».

PST mener terrordømte Anders Behring Breivik er en farlig inspirasjonskilde.

- Breivik vil fortsatt være en inspirator for enkeltpersoner i Norge og internasjonalt. Det er flere eksempler på at utenlandske aktører har planlagt terroraksjoner, inspirert av Breiviks handlinger, heter det i trusselvurderingen.

- Det er mulig at norske sympatisører kan forsøke å gjennomføre voldelige handlinger. Disse kan være inspirert av Breivik som person, hans ideologiske budskap og hans handlinger, heter det videre.

- Selv om de fleste sympatisører i Norges synes å ta avstand fra terroraksjonen på Utøya, er det flere som støtter angrepet mot regjeringskvartalet og regjeringen.