Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST frykter russisk spionasje under Cold Response

PST-sjefen i Sør-Trøndelag frykter at den pågående militærøvelsen Cold Response 2016 kan være et mål for utenlandske etterretningstjenester, spesielt fra Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vår oppgave er å forebygge at det skjer, sier Terje Lunde til Adresseavisen.

Sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Sør-Trøndelag viser til sikkerhetstjenestens trusselvurdering for 2016, hvor det gis uttrykk for at etterretningsvirksomheten i og mot Norge er høy.

- Utenlandske etterretningstjenester utføres ikke kun av land som Kina og Russland, men Russlands intensjon om og kapasitet til å utøve spionasje mot Norge vurderes å ha størst skadepotensial for Norge og norske interesser, sier Lunde.

Han viser til at russisk etterretningstjenesters oppdrag er blant annet styrt av langsiktige russiske sikkerhetsinteresser.

Forsvars-, sikkerhets- og beredskapsmessige forhold i Norge er etterretningsmål for disse tjenestene.

- Derfor må PST ta høyde for at en stor øvelse som Cold Respons vil inngå i dette bildet, gitt sin deltakelse fra en rekke NATO land, uttak av forhåndslagret militært materiell og militær innsats på land, i luft og sjø med omkring 15.000 deltakere, påpeker Lunde om den store øvelsen som nå pågår i Trøndelag.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram