BAGASJEHÅNDTERING: Politi og Tollvesen frykter svekket nasjonal sikkerhet om regjeringen sier ja til den foreslåtte ordningen. 
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
BAGASJEHÅNDTERING: Politi og Tollvesen frykter svekket nasjonal sikkerhet om regjeringen sier ja til den foreslåtte ordningen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

PST frykter svekket sikkerhet på Gardermoen

Anbefaler regjeringen å si nei til forenklet bagasjehåntering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politi og Tollvesen frykter svekket nasjonal sikkerhet hvis regjeringen sier ja til forenklet bagasjehåndtering på Gardermoen.

Tollkontroll Den foreslåtte ordningen vil bety at passasjerer fra utlandet ikke lenger må ta bagasjen sin forbi tollkontroll til ny innsjekk og sikkerhetskontroll når de kommer fra utlandet og skal fly videre i Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste, Politidirektoratet og Tollvesenet advarer mot å la kommersielle hensyn svekke grensekontrollen, og anbefaler regjeringen å si nei, skriver Aftenposten.

Det er ventet at regjeringen vil ta stilling til forlaget i løpet av kort tid.

- Dette er vi sterkt imot. Det vil forringe muligheten til å kontrollere mennesker og bagasje som kommer inn i landet og vil bety at veien legges mer åpen for folk som kommer hit i den hensikt å begå kriminelle handlinger - smugling eller ulovlig innreise, sier tolldirektør Bjørn Røse.

God kontroll Røse sier det er helt avgjørende for en effektiv og god kontroll at tollvesenet får kontrollere passasjer og bagasje sammen.

Brev Aftenposten har fått tilgang til fra Politiets sikkerhetstjeneste og Politidirektoratet bekrefter politiets motstand mot forslaget.

«En effektiv tollkontroll kan (...) avdekke forhold som har direkte relevans for PSTs særskilte ansvarsområder. En manglende evne til å avdekke og vidererapportere slike forhold kan således i ytterste konsekvens også få betydning for rikets sikkerhet», skrev daværende PST-sjef Jørn Holme. PST sier at standpunktet er det samme i dag.

Samferdselsminister Marit Arnstad sier at Tollvesenets og politiets synspunkter er en viktig del av grunnlaget for den videre behandlingen av saken.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer