NY TRUSSELVURDERING: PST-sjef Janne Kristiansen og justisminister Grete Faremo holdt i dag pressekonferanse om trusselbildet. Foto: Jacques Hvistendahl
NY TRUSSELVURDERING: PST-sjef Janne Kristiansen og justisminister Grete Faremo holdt i dag pressekonferanse om trusselbildet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

PST frykter trusler og vold rundt rettssaken mot Breivik

- Folk vil ta stilling til hvordan han blir behandlet og hva han mener.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): PST la i dag fra sin trusselvurdering for 2012.

Ifølge PST er hovedbekymringen, som tidligere år, fra ekstreme islamistiske miljøer.

Samtidig er PST bekymret for vold og terror fra høyreekstreme og antiislamistiske miljøer. De er spesielt bekymret for trusler personer fra slike miljøer i forbindelse med den kommende rettssaken mot terrorsiktede Anders Behring Breivik.

- Det er en betydelig økning av trusler mot myndighetspersoner. Rettssaken mot ham vil medføre ytterligere oppmerksomhet, og det vil kunne medføre en økning. Vi er bekymret for trusler fra enkeltpersoner i de miljøene vi ser er aktive på nettet i antiislamske og høyreekstreme miljøer, spesielt rettet mot enkelte myndighetspersoner, sier Janne Kristiansen til Dagbladet.

- Vi mener at folk vil ta stilling til hvordan han blir behandlet og hva han mener. Vi ser at flere og flere kommer på banen og at det kommer ut mer informasjon. Informasjonsmengden øker. Først var det manifestet, så har avhørene blitt kjent i media og mange flere vil delta i ytringer rundt det han prediker, sier Kristiansen.

Ifølge PST har truslene mot enkeltpersoner økt betraktelig etter 22. juli.

- Det er klarere og tydeligere trusler mot enkeltpersoner og vi har måttet styrke sikkerheten rundt flere myndighetspersoner, sier Kristiansen.

- Terskelen for å komme med trusler på nettet ser ut til å være lavere.

Bare i årets første to uker har tjenestemenn fra sikkerhetstjenesten omlag 4-5 ganger dratt hjem til enkeltpersoner som har framsatt trusler som framsto som alvorlige. PST har måttet bruke betydelig mer ressurser på dette arbeidet etter 22. juli.

Det skjer blant annet fordi psykisk ustabile personer som er opphengt i særlig navngitte politikere har blitt mer aktive i kjølvannet av medieoppmerksomheten rundt angrepet. Men en stor andel av trusselmakerne er også ubetenksomme nordmenn som sender det som kan tolkes som drapstrusler i eposter eller brev til for eksempel statsråder.

- Vi klarer å identifisere mange, og vi har for eksempel et godt samarbeid med psykiatrien, sier Kristiansen.

Truslene kommer mot regjeringsmedlemmer, stortingsrepresentanter og høyesterett.

- Vi kan også se at dette skjer i forbindelse med andre hendelser i samfunnet, dette er et eksempel.

I trusselvurderingen heter det blant annet følgende om nasjonal ekstremisme:

Miljøene har ikke en klart definert felles ideologi, men forenes i ulik grad av fremmedfrykt, antisemittisme, norrøn og/eller nazistisk symbolikk og voldsromantikk.

- Selv om det forventes at den generelle trusselen fra de organiserte høyreekstreme miljøene forblir lav, utgjør små grupper og enkeltpersoner en potensiell trussel.