Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST fryktet at antatt IS-kriger fra Fredrikstad skulle reise til Syria igjen

Fengslet i fire uker.

FENGSLET: Politiadvokatene Anne Karoline Staff og Per Niklas Hafsmoe fra PST fikk medhold i at den terrorsiktede 23-åringen bosatt på Greåker skulle varetektsfengsles. MMS-foto: Torgeir P. Krokfjord
FENGSLET: Politiadvokatene Anne Karoline Staff og Per Niklas Hafsmoe fra PST fikk medhold i at den terrorsiktede 23-åringen bosatt på Greåker skulle varetektsfengsles. MMS-foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norskpakistanske 23-åringen som ble pågrepet av PST på fredag, ble framstilt for Oslo tingrett klokken 13.
Retten valgte å varetektsfengsle østfoldingen i fire uker, med brev-, besøks- og medieforbud.

- Vi mener at han skulle reise til Syria, sier politiadvokat Anne Karoline Staff i PST til Dagbladet.

Den siste tiden har det vært flere synlige endringer i 23-åringens liv. For noen uker siden ble han aktiv på Facebook, der han la ut både innlegg med religiøst innhold og krigsvideoer. Dagen før pågripelsen - torsdag 4. desember - endret han navnet sitt i Folkeregisteret.

- Det er et moment i saken, bekrefter politiadvokat Staff overfor Dagbladet.

Fem avhør - Han bestrider rettens kjennelse, og er skuffet over det retten har kommet fram til. Vi tar betenkningstid, sier 23-åringens forsvarer, advokat Karen Forbrigd i advokatfirmaet Elden, til Dagbladet.

- Han har vært i fem lange avhør, og har alltid stilt opp når han er blitt bedt om det, sier Forbrigd.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 147d - økonomisk eller materiell støtte til en terrororganisasjon. Han hevder selv at han ikke har kjempet for IS, men derimot deltatt i humanitært arbeid.

Elektroniske spor 23-åringen er opprinnelig fra Fredrikstad, men flyttet til Greåker i mars. Der ble han pågrepet grytidlig fredag morgen, mens flere familiemedlemmer til stede i boligen. Politiet var på stedet i mange timer etterpå og saumfarte mannens bolig. Blant annet ble hele boligen gjennomsøkt med hund.

Dagbladet er kjent med at PST har fulgt østfoldingen i lengre tid, og at etterforskerne blant annet har brukt mye tid på å gå igjennom 23-åringens PC på jakt etter elektroniske spor.

ELEKTRONISKE SPOR: Etter at 23-åringen var ført bort og satt i varetekt, jobbet sivilkledte etterforskere fra PST i boligen i Sarpsborg kommune. Etterforskerne dro ned persiennene på huset for å få jobbe i fred og blant annet søkte igjennom huset med hund. Dagbladet er kjent med at PST har fulgt østfoldingen i lengre tid, og at etterforskerne blant annet har brukt mye tid på å gå igjennom 23-åringens PC på jakt etter elektroniske spor.
 Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ELEKTRONISKE SPOR: Etter at 23-åringen var ført bort og satt i varetekt, jobbet sivilkledte etterforskere fra PST i boligen i Sarpsborg kommune. Etterforskerne dro ned persiennene på huset for å få jobbe i fred og blant annet søkte igjennom huset med hund. Dagbladet er kjent med at PST har fulgt østfoldingen i lengre tid, og at etterforskerne blant annet har brukt mye tid på å gå igjennom 23-åringens PC på jakt etter elektroniske spor. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Han dukket for få uker siden opp på Facebook. På vennelista finnes det flere personer fra det antatt islamistiske miljøet på Østlandet.

Skuddskader PST sa fredag til Dagbladet at mannen allerede var siktet da han ble pågrepet, men at nye opplysninger i etterforskningen mot ham utløste husransakelsen og nye avhør.

23-åringen ble siktet av PST da han kom tilbake fra Syria til Gardermoen i februar. Han hadde da skuddskader i beinet, og fikk behandling på sykehus i Norge.

Norske myndigheter anser 23-åringen som sentral i det ekstreme islamistiske miljøet på Østlandet.

BESTRIDER. Den siktede 23-åringen og hans forsvarer, Karen Forbrigd fra advokatfirmaet Elden, bestrider PSTs anklager om terror. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BESTRIDER. Den siktede 23-åringen og hans forsvarer, Karen Forbrigd fra advokatfirmaet Elden, bestrider PSTs anklager om terror. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer