FRYKTET TERRORANGREP: Politiets sikkerhetstjeneste fryktet et terrorangrep fra Arfan Bhatti. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FRYKTET TERRORANGREP: Politiets sikkerhetstjeneste fryktet et terrorangrep fra Arfan Bhatti. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

PST fryktet at Bhatti skulle angripe Obama

PST-sjef Janne Kristiansen og terroristjegerne i det hemmelige politiet fryktet attentat mot Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Dagbladet har fått tilgang til hemmelige dokumenter som viser at Politiets sikkerhetstjeneste fryktet et terrorangrep fra Arfan Qadeer Bhatti, da president Barack Obama kom til Oslo i desember i fjor for å motta Nobels fredspris.

Den 4. desember i fjor — bare noen dager før Michelle og Barack Obama og deres følge skulle lande på Gardermoen skrev PST-sjef Janne Kristiansen i et brev unntatt offentlighet til Oslo tingrett:

«PST kan ikke se at Bhattis behov for vern om sin private kommunikasjon kan veie tyngre enn å avverge en mulig forestående terrorhandling, eller angrep på USAs president».

TerrorinfoI PST-dokumentene heter det:
« ... sikkerhetspolitiet har informasjon om at Bhatti holder fast ved de intensjoner han tidligere har gitt uttrykk for».

Dagbladet får bekreftet at PST hadde opplysninger om at Bhatti søkte å komme i en posisjon hvor han kunne ramme amerikanske interesser.

I brevet fra PST-sjef Janne Kristiansen til Oslo tingrett forklares Bhattis angivelige ønske om å ramme amerikanske interesser med diagnosen rettspsykiatere har gitt ham.

PST konstaterer også at både tingretten og lagmannsretten har lagt til grunn at det foreligger en overhengende fare for gjentakelse av alvorlige straffbare handlinger.

Dagbladet kjenner til at PST var klar over at Bhatti i en periode jobbet ved et grustak. De fryktet at Bhatti uten store anstrengelser ville kunne lage eller skaffe sprengstoff fra arbeidsplassen.

FRYKTET ATTENTAT: PST fryktet terrorangrep mot USAs president Barack Obama da han kom til Oslo i desember i fjor for å motta Nobels fredspris. 
Foto:  Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FRYKTET ATTENTAT: PST fryktet terrorangrep mot USAs president Barack Obama da han kom til Oslo i desember i fjor for å motta Nobels fredspris. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

PST la også vekt på at Bhatti har kontakter i det kriminelle miljøet i Oslo, og at han derfra ville kunne skaffe eksplosiver eller våpen.

Tre alliertePST mente det var rimelig grunn til å undersøke om Bhatti planla et nytt terroranslag mot amerikanske interesser. Det vises blant annet til at PST er kjent med at Bhatti har evne og vilje til å gjennomføre voldelige tilslag.

PST hadde mottatt opplysninger om at den 32 år gamle norske statsborgeren med pakistansk bakgrunn skulle ha allierte seg med tre andre personer.

De tre skulle ifølge PST være villige til å bistå Bhatti i planlegging og gjennomføring av en aksjon. Disse fire personene — anført av Arfan Qadeer Bhatti — var det fare for forberedte et terrorattentat eller en voldelig handling mot fredsprisvinneren, USAs president Barack Obama.

ArrestertFire dager etter at PST-sjef Janne Kristiansen sendte brevet til Oslo tingrett, ble Arfan Qadeer Bhatti og en annen mann av pakistansk opprinnelse arrestert.

Obamas besøk og mottakelse av Nobels fredspris foregikk uten noen forstyrrelser. Obama fikk fredsprisen, mens Bhatti satt i varetekt.

BA OM VARETEKTSFENGSLING: PST-sjef Janne Kristiansen. Foto : Bjørn Langsem/Dagbladet
BA OM VARETEKTSFENGSLING: PST-sjef Janne Kristiansen. Foto : Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Samme dag som Air Force One — presidentflyet — lettet fra Gardermoen og satte kursen mot Washington DC, fredag 11. desember, ble Bhatti løslatt.

PSTs hemmelige etterforskning avdekket at det var grunn til å anta at Bhatti kunne ha skytevåpen.Noe som igjen førte til pågripelsen
av Bhatti og en av hans angivelige allierte.

Det ble foretatt ransakelser, men PST fant ingen skytevåpen. Den 24. februar besluttet etterforskningsleder Thomas Blom å henlegge saken om Arfan Qadeer Bhattis påståtte terrorplaner mot president Obama.

Saken ble henlagt etter bevisets stilling.

Advokat John Christian Elden karakteriserte pågripelsen av sin klient Bhatti «som en ren politisk pågripelse».

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett avviste imidlertid påstandene fra PST. Domsstolene mente det ikke var rimelig grunnlag for pågripelsen, etter at advokat John Christian Elden forlangte domstolskontroll av anklagene.