PST hadde Nazi-Tarzan (33) under oppsikt

Fulgte med på denne tatoveringssjappa i Oslo før den ettersøkte russeren meldte seg. - De trente kampsport nakne om natta, sier naboer.

RAZZIA: Beredskapstroppen stormet dette lokalet i Oslo sentrum på tirsdag. Foto: TORGEIR KROKFJORD
RAZZIA: Beredskapstroppen stormet dette lokalet i Oslo sentrum på tirsdag. Foto: TORGEIR KROKFJORDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Totalt tre personer blir klokka 13 i dag framstilt for varetektsfengsling i forbindelse med at en ettersøkt russisk kriminell meldte seg i Norge tirsdag.

Etter at den russiske ransmannen, nynazisten og kickbokseren Vyacheslav «Rød Tarzan» Datsik troppet opp bevæpnet i vakta til Politiets utlendingsenhet, gikk Beredskapstroppen til aksjon mot et tatoveringsstudio midt i Oslo sentrum.

I den væpnede politirazziaen i 22-tida tirsdag ble den 33 år gamle russiske innehaveren av forretningen og en 21-åring fra Estland pågrepet, får Dagbladet opplyst. I lokalene der de oppholdt seg ble det beslaglagt både skytevåpen og flere andre gjenstander.

Nakenboksing Flere personer som har vært inne i lokalene til tattoo-sjappa, forteller at den nå våpensiktede innehaveren oppbevarte flere typer nazist-effekter åpenlyst.

- Rett innenfor døra sto det en utstillingsdokke iført naziuniform, forteller en besøkende til Dagbladet.

Døra til den tydelig skiltede forretningen er de siste dagene blitt dekket til, men tidligere var det mulig å se inn i tatoveringsstudioet fra utsida. Da skal flere menn ha drevet med kampsport midt på natta, uten klær.

- De trente boksing der inne helt nakne, sier to naboer uavhengig av hverandre.

- Vi hørte ofte høy lyd, bråk, skriking og smell derfra. Tilsynelatende var det vel så mye et møtested som en tatoveringssjappe, mener en av dem overfor Dagbladet.

PST-sak Dagbladet vet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ble varslet av russiske etterretningskolleger om at «Rød Tarzan» var på vei til Norge. Datsik og hans Oslo-venner ble så holdt under oppsikt etter at han kom til landet, lenge før 33-åringen selv meldte seg selv for politiet i Oslo.

- Jeg kan bekrefte at vi har samarbeidet med oslopolitiet og har kontakt med den russiske ambassaden i denne saken, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST til Dagbladet.

PST har  overlatt etterforskningen til oslopolitiet, men kartlegger ennå det som framstår som en liten klikk med bevæpnede, østeuropeiske nynazister på norsk jord. Etter det Dagbladet forstår var tatoveringsstudioet som ble stormet det sentrale tilholdsstedet for gruppen.

- Vi kjente til dette miljøet i forkant av pågripelsene. Dette har ikke endret på vurderingen av at aktiviteten i høyreekstreme miljøer i Norge er lav, sier Alsén.

Oslopolitiets spesialister mistenker at alle de tre pågrepne kan knyttes til grov kriminalitet, uavhengig av de involvertes påståtte ideologi.

- I utgangspunktet blir de framstilt for varetektsfengsling på bakgrunn av våpenbeslagene, men etterforskningen har nettopp startet, sier seksjonssjef Einar Aas ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Utravold Vyacheslav Datsik rømte fra en psykiatrisk institusjon i St. Petersburg 24. august i år, angivelig ved at kampsporteksperten brøt opp et gjerde med bare nevene.

Siden tok han seg altså til Norge. Valget av land kan ha sammenhang med Datsiks ekstremistiske synspunkter.

- Nå har jeg tatt meg til nordlige land, der vikingene holder til, sa Datsik på en video lagt ut på nettet tidligere i flukten, som skal ha gått via blant annet Ukrania.

KONTAKTER I NORGE: Vyacheslav Datsik, som regnes som voldelig og ustabil, meldte seg tirsdag for politiet i Oslo med en ladd pistol.
KONTAKTER I NORGE: Vyacheslav Datsik, som regnes som voldelig og ustabil, meldte seg tirsdag for politiet i Oslo med en ladd pistol. Vis mer