TRUSSEL UNDER VURDERING: PST har fått et omfattende informasjonsgrunnlag for å vurdere trusselen mot Norge.
Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix
TRUSSEL UNDER VURDERING: PST har fått et omfattende informasjonsgrunnlag for å vurdere trusselen mot Norge. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpixVis mer

PST har fått mye ny informasjon

PST har de siste dagene fått et omfattende informasjonsgrunnlag som brukes til å vurdere terrortrusselen mot Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: PST avviser at det kommer en ny trusselvurdering søndag, men sier til NTB at de skal overlevere en ikke-offentlig vurdering til POD angående politioperative tiltak.

- Det vil ikke komme en offentlig trusselvurdering. Dette er et teknisk dokument som handler om politioperative tiltak, som skal gå til Politidirektoratet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Han sier at det ikke er sikkert når PST eventuelt vil komme med en ny, offentlig trusselvurdering.

- Det vurderer vi fortløpende, sier han.

Politidirektoratet vil imidlertid holde en pressebrief om trusselsituasjonen klokka 16.00 i dag.

TV 2 meldte tidligere i dag at det ville komme en slik vurdering i dag.

- PST har jobbet intenst nå over ganske lang tid, det er en systematisering av en rekke kilder som legges frem i en ny trusselvurdering. For oss er dette helt avgjørende for hvilke tiltak man skal fullføre de neste dagene, sier Humlegård til kanalen.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST sier til Dagbladet at det har kommet mye informasjon fra personer som ønsker å snakke med tjenesten om terrortrusselen.

Ingen er siktet - Informasjonsgrunnlaget vårt er blitt veldig stort. Vi har fått relevante opplysninger i forhold til den inngangsinformasjonen vi har hatt som utgangspunkt. Denne inngangsinformasjonen er fremdeles å regne som troverdig. Kvaliteten på informasjonen vi besitter nå er meget god og omfattende, sier Trond Hugubakken.

Ingen personer er det siste døgnet blitt hentet inn av PST til formelle avhør om terrortrusselen. Det er følgelig heller ingen som er blitt pågrepet eller siktet i denne konkrete saken.

Internasjonalt samarbeid - Vi ser ingen endringer i statusen for inngangsinformasjonen vi fikk. Samtidig er det viktig for oss å gjenta at vi fremdeles også vurderer om det er snakk om en reell trussel eller ikke.

PST får samtidig informasjon fra samarbeidende tjenester internasjonalt.

MANGE VIL SNAKKE: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST sier at mange har tatt kontakt for å gi informasjon om terrortrusselen. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
MANGE VIL SNAKKE: Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST sier at mange har tatt kontakt for å gi informasjon om terrortrusselen. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

- Jeg kan si på generelt grunnlag at vi har et tett og godt samarbeid med våre internasjonale partnere, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken.

Beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet sa på en pressekonferanse tidligere i ettermiddag at det jobbes med å forberede politidistriktene til å iverksette nye tiltak som vil kunne komme de neste dagene.

- Det handler om å sørge for at den høye aktiviteten skal vare. Vi har fokus på utholdenhet og på verste-fall hendelser, sier Songstad.
- Vi skal holde ut Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at politiet har fått nødvendige ressurser fra den politiske ledelsen i Justisdepartementet. - Vi har fått det vi trenger, gitt det trusselbildet vi har nå. Det er en betryggelse for oss at vi har dette klart og tydelig avklart, sier Humlegård.

Politidirektøren har planer for stor aktivitet på samme nivå noen dager til.

- Vi har også muligheter for å trekke inn politireserver. De har kort responstid. I tillegg har vi fått muligheter til å trekke på Forsvarets ressurser på mannskapssiden. Vi skal holde ut så lenge det trengs, sier Odd Reidar Humlegård.