PST: Har ikke etterretning som tilsier at IS aktivt sender terrorister med flyktningstrømmen

Det er mindre sjanse for at terrorgruppa vil utføre terror i Norge nå enn før, ifølge PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Propaganda-apparatet til terrorgruppa Den islamske stat (IS) er stort, profesjonelt og har overbevist flere tusen fremmedkrigere fra hele verden om å reise til Syria og Irak for å kjempe. De tegner et bilde av en idealistisk hverdag som kriger for terrorgruppa, som for mange ikke svarer til virkeligheten.

Etter flyktningstrømmen til Europa økte dramatisk, har propagandaapparatet også påstått at de har sendt IS-krigere nordover med flyktningstrømmen. Ja, flere tusen hevder IS faktisk at de har sendt.

- Vi har ikke etterretning som sier at ISIL aktivt deployerer (distribuerer journ.anm.) operatører gjennom flyktning- og asylinstituttet. Vi kan ikke utelukke det, men vi har ikke opplysninger som tilsier det, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Dagbladet.

- Men at det kan kommet personer hit til Norge som har opplevd grusomheter, eller deltatt i dem, men som ikke nødvendigvis har intensjoner om å gjøre noe her - det kan hende, sier hun.

- Islamistmiljøet svekket PST-sjef Benedicte Bjørnland redegjorde i dag for trusselvurderingen mot Norge, og kunne blant annet fortelle at de ser på muligheten for angrep fra IS-sympatisører som mindre sannsynlig enn det var for ett år siden.

Da sa de at det var mer sannsynlig at det skulle skje et angrep i løpet av 2015, enn at det ikke kom et angrep. Dagbladet fikk da bekreftet at terror-analytikerne til PST vurderte den islamistiske terrorfaren mot Norge til å være mellom 60 og 90 prosent. f

Nå har PST imidlertid endret ordlyden. Nå sier de bare at et angrep er «mulig».

PST opererer med at mellom 80 og 90 personer med tilknytning til Norge, har reist for å krige med terrorgrupper i Syria og Irak. Ifølge Dagbladets informasjon, er antallet som har reist til Syria nærmere 150. PST har fryktet at personer som kriger i utlandet, og deltar i grusomheter, skal utføre angrep etter de har kommet tilbake i Norge.

Nå er imidlertid det norske islamistmiljøet svekket, ifølge PST. 18 personer har blitt drept i Syria, ni personer er varetektsfengslet.

- Dette innebærer at miljøene totalt sett framstår som noe svekket, opplyser Bjørnland.

Fått bekymringsmeldinger fra PU Tysk etterretning har tidligere i år advart om at tyske islamister kunne prøve å rekruttere nye radikale terrorister blant flyktningene.

Den danske etterretningstjenesten, PET, har på sin side advart mot at det «kan» være personer som sympatiserer med militant islamisme blant flyktningene som nå kommer til Europa. Personer som ifølge PET «kan tenktes å agere på oppfordringene i den militante islamistiske propagandaen».

Da PST gikk ut og advarte mot terrorfaren fra islamistmiljøer i Norge for ett år siden, var det etter IS-talsmann Abu Muhammad al-Adnani gikk ut og oppfordret alle sympatisører til å ta til våpen og angripe.

- Vi er avhengig av ett tett samarbeid med utlendingsmyndighetene i å avdekke eventuelle personer som kan være farlige, sier Bjørnland til Dagbladet.

De har fått en rekke bekymringsmeldinger fra Politiets utlendingsenhet (PU), som registrerer og identifiserer asylsøkere som kommer til Norge, om personer PU mener er av interesse for PST.

- Vi vurderer meldingene fortløpende, sier Bjørnland til Dagbladet.

- All grunn til å følge med Det er radikale islamister som sympatiserer med IS på den ene siden, men på den andre siden er det høyreekstreme miljøet. I Sverige er det registrert minst 21 branner på asylmottak i år.

PST-sjefen utelukker ikke at det også kan skje i Norge, men sier til NTB at det ikke er noen betydelig bekymring for at det skal skje her.

- Vi sier at det høyre ekstreme miljøet er et miljø vi har all grunn til å følge tett med på, for innvandring er en symbolsk sak for dette miljøet. Det kan være en mobiliserende faktor i det høyreekstreme miljøet at man har økt innvandring til Norge, sier Bjørnland til Dagbladet.