SIKTET: Mulla Krekar lot seg tirsdag avhøre av PST i Oslo tingrett. Han er kalt inn til rettslig avhør, siktet for trusler og oppfordring til terrorhandlinger, etter at han i sommer uttrykte trusler mot Erna Solberg. Foto: Berit Roald / Scanpix
SIKTET: Mulla Krekar lot seg tirsdag avhøre av PST i Oslo tingrett. Han er kalt inn til rettslig avhør, siktet for trusler og oppfordring til terrorhandlinger, etter at han i sommer uttrykte trusler mot Erna Solberg. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

PST har siktet Krekar for oppfordring til terror

Har startet ny etterforskning av ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
PST har siktet mulla Krekar for oppfordring til terrorhandlinger og trusler og har innledet ny etterforskning av ham.

Mulla Krekar møtte tirsdag til rettslig avhør med PST for å forklare seg om drapstrusler rettet mot Høyre-leder Erna Solberg. Avhøret var lagt til tinghuset fordi Krekar ikke stoler på Politiets sikkerhetstjeneste (PST). og ikke vil avhøres i deres lokaler.

- Vi har utarbeidet en foreløpig siktelse som omfatter trusler, trusler mot myndighetspersoner og for oppfordring til terror, sier politiadvokat Thomas Blom i Politiets sikkerhetstjeneste til NTB.

Krekar ville ikke selv gi noen uttalelse til pressen i forbindelse med avhøret, men viste til advokat Brynjar Meling som bistår ham under de to dagene i retten.

- Alvorlig siktelse Najmuddin Faraj Ahmad, som er Krekars virkelige navn, er siktet for å ha framsatt trusler på en pressekonferanse med utenlandske journalister 10. juni i sommer. Her sa Krekar at dersom han blir drept etter å ha blitt tvangssendt fra Norge, vil personen som står ansvarlig for utsendelsen, også dø.

- Den foreløpige siktelsen gjelder svært alvorlige forhold, men det er for tidlig å se hvor dette bærer. Avhøret av Krekar er egentlig et innledende skritt i etterforskningen, sier Blom.

Siktelsen kan bli utvidet til å gjelde trusler mot flere personer. Det er første gang PST tyr til terrorbestemmelsene i loven i forbindelse med Krekar.

- Loven som omhandler oppfordring til terrorhandlinger er fra 2008 og vi har ikke rukket å bruke den på noen, sier Blom.

PST mener han har kommet med drapstrusler mot flere nordmenn på internett, ifølge NRK.

- Skal betale prisen Om Erna Solberg sa Krekar blant annet dette til de utenlandske journalistene.

«Erna Solberg sier mulla Krekar skal ut av Norge og kastes i døden. Da må hun betale en høy pris. Hvem som tar livet av henne vet ikke jeg. Det kan være Ansar Al islam, Al-Qaida, barna mine eller slektninger. Men hun skal uansett betale prisen.»

Krekar var innkalt til avhør med PST og møtte i Oslo tinghus sammen med sin advokat Brynjar Meling.

- Han er blitt anmeldt og nå er vi her, er Melings knappe kommentar til NTB om avhørene som skjer bak lukkede dører i Oslo tinghus. NTB