BESKRIVER TRUSSEL MOT NORGE: Janne Kristiansen som er sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) presenterer Åpen trusselvurdering for 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
BESKRIVER TRUSSEL MOT NORGE: Janne Kristiansen som er sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) presenterer Åpen trusselvurdering for 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

PST hevder 19 land spionerer i Norge

Noen av dem skal utgi seg for å være diplomater, journalister og forretningsfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener 19 land driver etterretning i Norge.

I en publikasjon publisert av PST tirsdag ettermiddag, kommer det fram at den nasjonale sikkerhetstjenesten mener 19 land har etterretningsoffiserer i Norge.

PST poengterer imidlertid at mange av disse er i landet på lovlig vis og fungerer som bindeledd mellom Norge og sine hjemland.

Noen er imidlertid i landet på falsk grunnlag og utgir seg for å være diplomater, journalister eller forretningsfolk.

- Deres anliggende er som oftest å forlede, innsamle, påvirke, rekruttere, undergrave og i verste fall sabotere til fordel for fremmed stat - på Norges bekostning, skriver PST.

Etterretningstrusselen er ifølge NTB gjennomgående blitt vurdert som høy i 2009. Også norske interesser og aktører i utlandet har i løpet av året vært utsatt for etterretningsvirksomhet.

Konsekvensene av andre lands spionasje kan være at norske bedrifters konkurranseevne svekkes, eller at Norges politiske handlefrihet undergraves.

Mulighetene for spionasje gjennom dataangrep, samt utenlandske og private aktørers tiltagende rolle i forhold av betydning for Norges sikkerhet, har ifølge PST utgjort særlige utfordringer i tjenestens forebyggende arbeid gjennom året.

Dette vil trolig fortsatt representere utfordringer i årene som kommer, skriver PST.