Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST hevder Bhatti snakket om kjøp av våpen og sprengstoff

Blir sittende i arresten til Obama forlater Norge.

RANSAKET BHATTIS HJEM: Politiet holdt seint i går kveld fremdeles på med ransaking av Bhattis hjem i Oslo. Her på vei inn med narkohunder. Foto: Truls Grande/FirstFoto
RANSAKET BHATTIS HJEM: Politiet holdt seint i går kveld fremdeles på med ransaking av Bhattis hjem i Oslo. Her på vei inn med narkohunder. Foto: Truls Grande/FirstFoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Bakgrunnen for arrestasjonen er en konkret telefonsamtale som PST avlyttet. Bhatti og 31-åringen snakker i telefonsamtalen om våpen.

Dagbladet kjenner også til at sikkerhetstjenesten mener de to har diskutert anskaffelse av sprengstoff. Uavhengig av realismen i samtalene, måtte PST gå til pågripelser da presidentbesøket var bare to dager unna.

PST har de siste månedene avlyttet Arfan Qadeer Bhatti. Og nettopp disse telefonavlyttingene er årsaken til at tjenestemenn fra Oslo politidistrikt og Politiets sikkerhetstjeneste i går ettermiddag slo til og arresterte Bhatti og 31-åringen. De to arresterte mennene er nære venner.

I samtalen som fikk PST til å slå full alarm, sier Arfan Qadeer Bhatti til kameraten:«Hvor er det blitt av våpnene vi bestilte?»

Umiddelbart etter begynner både Arfan Qadeer Bhatti og kameraten å le.

Ville ha ham bort
Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at det er nettopp denne samtalen som fikk PST til å reagere. Men det blir også understreket overfor Dagbladet at PST har ventet på den rette anledningen, slik at de kunne få Bhatti bort fra Oslo sentrum i de timene Barack Obama er i Norge.

— Jeg har ingen kommentarer utover at vi har pågrepet to personer og siktet dem for brudd på våpenloven, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

I går ettermiddag ble både Bhatti og hans kamerat av pakistansk opprinnelse pågrepet og kjørt til politiarresten på Grønland.

Samtidig med pågripelsen startet ransakingen av de pågrepnes boliger. I 21-tida i kveld gikk politifolk med narkohunder inn i Bhattis hus, tilsynelatende uten å finne noe. Da Dagbladet gikk i trykken var oslopolitiet ennå til stede ved boligen.

— Blir løslatt
Advokat John Christian Elden ble orientert av politiet kort tid etter pågripelsen.

— Jeg legger til grunn at min klient umiddelbart vil bli løslatt etter at Air Force One med president Barack Obama tar av fra Gardermoen fredag klokka 10.25, sier advokat John Christian Elden.

I går kveld hadde ikke Elden snakket med Bhatti.

— Min klient er arrestert og ifølge PST siktet for brudd på våpenloven, sier Elden.

Det er ikke første gang Bhatti og hans 31 år gamle venn er blitt arrestert av PST. Høsten 2006 ble både Bhatti og kameraten arrestert og siktet for terrorisme. Mens Bhatti ble tiltalt, ble siktelsen mot 31-åringen til slutt henlagt.

Visste han var avlyttet
Dagbladet var seinest i kontakt med Arfan Qadeer Bhatti mandag. På konkret spørsmål om han hadde hørt noe fra PST, angående president Barack Obamas besøk, svarte han:

— Nei, men jeg vet jo at de avlytter mine telefonsamtaler.

Samtidig la ikke Bhatti skjul på at han regnet med at PST kunne komme til å arrestere ham.

— Det er ikke grunnlag for å arrestere meg. Dersom PST arresterer meg vil det få et rettslig etterspill, fastslo Bhatti overfor Dagbladet.

Fulgt av PST
Kilder i PST bekrefter også overfor Dagbladet at hysj-hysj politiet ikke har sluttet å følge med på hva Arfan Qadeer Bhatti driver med.

Dagbladet får også bekreftet at PST regner med å løslate Bhatti og kameraten førstkommende fredag.

Det var neppe tilfeldig at PST arresterte Bhatti og kameraten i går. Loven er slik at de trenger ikke framstille Bhatti for fengsling før etter 72 timer. Og da har som kjentpresidentflyet allerede tatt av fra Gardermoen.

LØSLATES FREDAG: Arfan Qadeer Bhatti er pågrepet av politiet, og vil bli holdt til Barack Obama har forlatt Norge. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LØSLATES FREDAG: Arfan Qadeer Bhatti er pågrepet av politiet, og vil bli holdt til Barack Obama har forlatt Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media