PST hevder terrorister søker asyl i Norge

Medlemmer av militante islamistgrupper som IS, Boko Haram og al-Shabaab har søkt asyl i Norge.

ASYL: Terrorister fra både IS, Boko Haram og al.Shabaab har søkt asyl i Norge, hevder PST. Her er en IS-sympatisør i Raqqa i juni i fjor. Foto: Reuters / NTB Scanpix
ASYL: Terrorister fra både IS, Boko Haram og al.Shabaab har søkt asyl i Norge, hevder PST. Her er en IS-sympatisør i Raqqa i juni i fjor. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det hevder Politiets utlendingsenhet (PU) og Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Under asylavhør har politiet beslaglagt mobiltelefoner med bilder og filmer som viser tortur, lemlestelser og henrettelser, skriver Dagsavisen.

- Ja, det stemmer at vi har bekymringer for personer som har kommet hit som asylsøkere. Flere av dem som befinner seg i Norge, er det stor usikkerhet rundt, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

PU har avdekket at personer fra IS, al-Shabaab og Boko Haram via forskjellige kanaler har forsøkt å lure seg inn i Norge.

- Det kan være meget ressurskrevende å finne ut hvem de er og hva de har gjort, sier direktør Hanne Jendal i UDIs asylavdeling.

- Om de har deltatt i terroraksjoner, hoppet av en terroraksjon eller desertert fra en terrorgruppe, kan være avgjørende for vurderingen av asylsøknaden. Vi er opptatt av å luke ut alle som har dette i bagasjen så tidlig som mulig, sier hun videre.

Siden 2008 dreier det seg om mellom 90 og 100 personer som har ankommet Norge som asylsøkere og som har deltatt i straffbare handlinger, ifølge UDIs tall. Disse har blitt, eller blir, sendt tilbake til sine hjemland, med unntak av tilfeller som mulla Krekar der man risikerer tortur eller dødsstraff etter utsendelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.