PST hever sikkerhetsnivået

Sikkerhetsnivået i Norge er nå hevet fra lavt til moderat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I hele går ettermiddag jobbet ekspertene i Politiets Sikkerhetstjeneste med å vurdere den brå trusselen fra al Qaida mot Norge.

- Det er all grunn til å ta trusselen alvorlig, sier PST-sjef Jørn Holme.

Frykter lydige tilhengere

Forrige gang PST gjorde en liknende vurdering, var i mars da en gruppe som kalte seg Abu Hafs al-Masri-brigadene sendte en melding til avisa Al-Hayat i Norge. I meldingen kom det trusler mot forskjellige folkeslag og mot Oslo.

Den gang konkluderte PST med at verken Oslo eller nordmenn var nevnt i meldingen: "Man finner ikke holdepunkter for påstanden," het det den gang.

Men trusselen som kom i går, er vurdert annerledes. I en pressemelding som kom i natt, sier PST at det er sannsynlig at opptakene, som er sendt på tv-kanalen Al Jazeera, er ekte. Osama bin Ladens nære medarbeider, Ayman al-Zahwari, er stemmen på båndet.

"Ayman al-Zawahiri er en sentral leder i al-Qaida, og betraktes av mange som en politisk og religiøs autoritet. Det må kunne forventes at han vil kunne ha påvirkning på enkeltpersoner eller også på grupper", skriver PST.

PST mener likevel at det ikke er overhengende fare for terrorangrep mot Norge. Trusselvurderingen er ikke endret for norske interesser i utlandet, men noen sikkerhetstiltak bør likevel skjerpes, konkluderer PST.

TAR TRUSSELEN ALVORLIG:</B> PSTs sjef Jørn Holme mener at det ikke er overhengende fare for terrorangrep, selv om Norge for andre gang er på trussellista til Ayman al-Zawahiri.