Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST: Hussain er like farlig selv om han trekker seg fra Profetens Ummah

Varetektsfengslet i fire nye uker.

VARETEKTSFENGSLET PÅ NYTT I DAG: Ubaydullah Hussain. Arkivfoto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VARETEKTSFENGSLET PÅ NYTT I DAG: Ubaydullah Hussain. Arkivfoto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Islamisten Ubaydullah Hussain ble i dag varetektsfengsling i fire nye uker i Oslo tingrett. Han er mistenkt for å ha rekruttert minst sju navngitte personer til ekstremistgruppa IS. 

Da Hussain ble varetektsfengslet forrige gang kom det fram at Hussain skal ha hatt et ønske om å trekke seg ut av Profetens Ummah. Hussains forsvarer mener det tilsier at han nå bør løslates, men PST mener det ikke har noe å si for siktelsen eller fengslingsgrunnlaget.

- Siktelsen gjelder forholdene som er begått i tidsrommet fram til pågripelsen, og hans formelle rolle i PU har ikke noe å si for hans evne til å rekruttere ny fremmedkrigere, sier Anne Karoline Bakken Staff, politiadvokat i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), til Dagbladet.

- Dere mener han er like farlig om han er ut av Profetens Ummah eller ikke?

- Vi kan ikke se at en slik formell tilbaketrekning kan brukes som et argument for at det er mindre gjentakelsesfare. Det er en forklaring som er gitt etter at han har fått tilgang til alt bevismaterialet i saken. Han har ikke antydet noe om dette tidligere, og det kommer fram ganske sent i fengslingsperioden.

Hun sier det ikke er noe som tyder på Hussain har endret syn.

- Planla pressemelding Advokat Ulrik Sverdrup-Thygeson jr møtte som forsvarer i tingretten i dag.

- Han sier at han allerede høsten 2015 planla å tre ut av Profetens Ummah, og bare bli en privatperson. Det er også bekreftet av andre personer i Profetens Ummah i pressen, sier Ulrik Sverdrup-Thygeson jr, som forsvarer Hussain sammen med John Christian Elden.

POLITIADVOKAT: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
POLITIADVOKAT: Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Profetens Ummah-medlem Abu Arijon har skrevet i en e-post til TV 2 at dette ble bestemt i høst, og at Hussain skulle trekke seg helt ut fra nyttår.

- Han selv skulle gi en pressemelding om dette, derfor har vi ikke gått ut med dette ennå, skrev han.

Uklart når saken kommer opp PST ønsker å holde Hussain i varetekt fram til saken kommer opp for retten.

Tidligere har PST antydet at de ønsker en rettssak mot Hussain mot sommeren. I retten i dag kom det fram at de har forsøkt å få saken forhåndsberammet til september i år. Ifølge politiadvokat Staff passet det ikke for Hussains hovedforsvarer Elden, som skal være opptatt med andre saker fram til november. Hun sier de derfor vil trekke spørsmålet om forhåndsberamming, og at saken sendes til tingretten for beramming til høsten. Når den faktisk kommer opp hvis Hussain tiltales er derfor uklart.

Hussain nekter straffskyld, og begjærte seg løslatt i retten i dag. Retten tok imidlertid påtalemyndighetenes begjæring til følge, og varetektsfengslet ham i fire nye uker.
 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart