Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST i retten for første gang siden Treholt-saken

Terrorsaken mot Arfan Bhatti blir første gang Politiets sikkerhetstjeneste (PST) går til rettssak mot noen siden Arne Treholt ble dømt for spionasje i 1985.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bhatti, som har flere dommer for bruk av vold og våpen på rullebladet fra før, og de to andre som er tiltalt i terrorsaken, er alle beskyldt for å ha forbrutt seg mot de nye terrorlovene som ble innført i Norge etter angrepene i USA den 11. september 2001.

Saken kommer opp for Oslo tingrett mandag 31. mars.

- PST har en svak sak. For første gang skal det bevises at noen har inngått et såkalt terrorforbund. Greier ikke påtalemyndigheten det, faller hele tiltalen mot Arfan Bhatti sammen, sier forsvareren, advokat Arild Holden til NTB.

Gamle bekjente

Ifølge aktor i saken, statsadvokat Kristian Nicolaisen, er det første siden Arne Treholt ble dømt for spionasje i 1986 at en etterforskning fra Politiets sikkerhetstjeneste fører til rettssak.

Statsadvokaten vil ikke karakterisere terrorsaken eller de tiltalte før rettssaken starter den 31. mars. Nicolaisen har også tidligere møtt Bhatti i retten. For tre år siden ble 30-åringen frikjent for drapsforsøk.

- Nå vil jeg ikke se deg i retten igjen, sa statsadvokaten til Bhatti ifølge Dagsavisen etter frifinnelsen.

- Jeg lover, skal Bhatti ha svart.

Rettssal 828 i Oslo tingrett vil bli omfattet av et betydelig vakthold når de tre tiltalte skal møte i retten. Alle besøkende må gjennom en sikkerhetskontroll før de får gå inn i salen.


- Svake bevis

Ifølge Bhattis forsvarer har PST svakest bevis når det gjelder tiltalens viktigste punkt. Det dreier seg om hvorvidt Bhatti og en medtiltalt 28-åring ha inngått avtale om å ramme den amerikanske og den israelske ambassaden i Oslo og den jødiske synagogen på St. Hanshaugen med våpen eller eksplosiver. Bakgrunnen for tiltalepunktet er en telefonsamtale mellom de to mennene i august 2006. Der mener PST det ble inngått en avtale mellom de to.

- Vi mener denne delen av saken går inn mot og berører spørsmål om ytringsfrihet. Det er mange som brenner flagg eller uttaler seg om andre land, sier Holden.

Opprinnelig var fire personer siktet, men når rettssaken starter sitter bare tre av dem på tiltalebenken. En 29-årig mann er ikke tiltalt selv om han satt flere uker i varetekt høsten 2006.


Drapsforsøk

Mye av bevisførselen i retten vil dreie seg om avlyttede telefonsamtaler mellom Bhatti, de andre tiltalte og flere vitner som skal forklare seg i den åtte uker lange saken. Blant annet er tidligere statsminister Kåre Willoch innkalt. Også den omtalte TV 2-reporteren som ble dratt inn saken da Bhatti ble pågrepet, må vitne i retten.

- Jeg har fått utdelt en egen harddisk med bevismateriale på. En stor del av kapasiteten på denne disken en brukt til en mengde telefonopptak som vil bli avspilt i retten, sier statsadvokaten.

Foruten selve terrortiltalen er Bhatti også tiltalt for to drapsforsøk. I januar 2006 skal han ha stått bak skyting mot huset til en av toppene i pyramideselskapet T5PC. Et halvt år senere skal han skutt 17 kuler mot huset hvor en annen T5PC-topp, Tor Arne Barreng, bodde.

Opprinnelig var 30-åringen også mistenkt for skuddløsning mot journalist Nina Johnsrud sommeren 2006, og for å skutt mot huset til drapsdømte Jan Ivar Ringstad i Mysen. Disse forholdene ble senere frafalt av politiet.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media